Válka u modrých ptáků - Klaus: Asi skončím v ODS! Syn už to udělal... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Válka u modrých ptáků - Klaus: Asi skončím v ODS! Syn už to udělal...

Prezident s obvázanou nohou.
Prezident s obvázanou nohou. (: ČTK)

PRAHA – Prezident Václav Klaus, »tatíček zakladatel« a čestný předseda strany, asi opustí ODS! „Pravděpodobně jsem ještě pár dní v ODS. Uvidíme,“ naznačil Klaus v rozhovoru pro MF Dnes. Pokud to opravdu udělá, bude to mnoho »modrých ptáků« považovat za velkou zradu. Podle některých už ve straně není, protože neplatil členské příspěvky.

Jiní tvrdí že jako čestný předseda nemusí. V ODS přitom končí i jeho syn Václav Klaus mladší. Topolánka Klausova slova prý nepřekvapila a bere je jako odmítnutí pozvání na kongres ODS.

Prezident by také podpořil vznik nové pravicové a euroskeptické strany, která by byla pro ODS konkurencí. „Je naprosto nezbytné, aby byla nějaká strana, která se realisticky dívá na procesy, které se odehrávají v dnešní Evropě. Něco takového bych určitě podpořil,“ řekl Klaus. Nová pravicová a euroskeptická strana s pracovním názvem Libertas by se mohla příští rok zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. Spolupracovala by s hnutím Libertas irského odpůrce Lisabonské smlouvy Declana Ganleyho. Do nové strany by zřejmě přešli i někteří nespokojenci z ODS včetně Pavla Béma.

Prezidentova slova přicházejí týden před kongresem ODS, kde proti sobě stanou současný šéf strany Topolánek a právě Bém, Klausův favorit a oblíbenec. Jeho šance na zvolení jsou ale malé, což Klaus nelibě nese. A svými výroky vyjadřuje nesouhlas s Topolánkovým vedením ODS. „Jako předseda ODS budu respektovat případné rozhodnutí Václava Klause přerušit vazbu k politické straně, kterou zakládal a jejímž je čestným předsedou,“ řekl Topolánek.

Klaus se do Topolánka opřel i kvůli zveřejněnému záznamu premiérova rozhovoru s francouzským prezidentem Sarkozym: „Nejsmutnější je jeho jistá žoviálnost. To já bych nikdy neudělal.“

»Modré ptáky« už opustil prezidentův syn Václav Klaus mladší. Ten byl členem ODS v Praze 8. Nelíbilo se mu ale, že jeho místní sdružení ve volbě o předsedu ODS podpoří Topolánka. Klaus mladší stejně jako jeho otec preferuje Béma.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Zranění! Ukopl si nehet!

PRAHA – Prezidenta Václava Klause (67) včera ráno potkala nemilá nehoda. Podle informací Aha! se doma bolestivě zranil, o schod si ukopl nehet na palci! „Je to pravda, stalo se to dnes ráno, nešťastnou náhodou si poranil nohu,“ potvrdil včera Aha! Klausův mluvčí Radim Ochvat. Prezident proto musel na ošetření do nemocnice, kde mu nohu obvázali. Klaus teď musí řešit, jaké si vezme obutí při ofi ciálních záležitostech – třeba už v pondělí přiletí kanadská guvernérka. A do normálních bot se Klaus i s obvazem asi nedostane...

Bém: Rozpusťte koaliční vládu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.