SCHVÁLENO - Záruka za vklady do 1,25 milionu Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

SCHVÁLENO - Záruka za vklady do 1,25 milionu Kč

PRAHA – Poslanci včera jednohlasně schválili novelu bankovního zákona. Podle ní budou stoprocentně pojištěny vklady do částky 50 000 eur, tedy asi do 1,25 milionu korun. Co to tedy znamená? Pokud by vaše banka zkrachovala, dostanete váš vklad do uvedené výše. Dosud to bylo pouze 90 procent z částky do 25 000 eur (625 000 Kč).

● Páni poslanci se včera mimořádně sešli
● Kvůli vkladům v bankách
● Řebíček se pustil do Julínka
● Vlček se pěkně naštval

Důvodem zvýšení garancí je, že v okolních zemích se vlády zaručily za všechny soukromé vklady v bankách (kvůli finanční krizi lidé začali vybírat vklady). Panovaly proto obavy, aby lidé neukládali úspory do bank sídlících v Německu či Rakousku. Zvýšení limitu schválili i ministři zemí EU.

Současná úprava po včerejším schválení zahrnuje 97 procent všech vkladů – jen tři procenta jsou vyšší než 1,25 milionu Kč. Průměrný vklad je kolem 220 000 korun. Případné náhrady by klientům vyplácel Fond pojištění vkladů, do kterého banky přispívají. Je možné, že zákon ještě dozná změn. ČSSD chce totiž na některé z příštích schůzí navrhnout, aby se garance zvýšila na 100 000 eur (2,5 milionu Kč).

Nejčastější otázky o úsporách v bance

■ Mám peníze na bankovním účtu. Co když banka zkrachuje?
Odborníci nepřipouštějí, že by české banky začaly krachovat. O peníze se proto nemusíte obávat. Navíc v případě krachu existuje Fond pojištění vkladů, který vám nově vyplatí 100 procent peněz až do výše 1,25 milionu Kč.

■ Co když mám v bance více účtů, kolik dostanu peněz?
Částky z vašich účtů u jedné banky se sečtou. Pokud si další účet v bance založí třeba vaše manželka, do vašeho limitu se její vklady nepočítají.

■ Mám v bance peníze na podnikatelském účtu jako živnostník nebo firma. Jsou také pojištěné?
Ano. Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak i právnických osob vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, a to včetně úroků.

■ Za jak dlouho bych mohl dostat od státu pojištěný vklad – je stanovené nějaké časové rozmezí?
Fond pojištění vkladů musí na základě zákona zahájit výplatu náhrad do tří měsíců po oznámení, že banka není schopna dostát závazkům. Výplaty náhrad probíhají po dobu pěti let. Náhrady jsou vypláceny bezhotovostně i v hotovosti.

■ Pokryje Fond pojištění vkladů i peníze na stavebním a penzijním spoření?
Pojištění pohledávek z vkladů se vztahuje i na stavební spoření. Pojištění vkladů se už ale nevztahuje na penzijní připojištění. Odborníci nicméně považují investice do penzijních fondů za jedny z nejbezpečnějších, proto není důvod k panice.

■ Může krize ohrozit vyplácení důchodů?
Určitě ne, zákonné důchodové pojištění neukládá peníze na žádná finanční konta, důchody jsou rovnou vypláceny dnešním důchodcům.

■ Mám vybrat peníze z účtu a vložit je do bezpečnostní schránky v bance, tedy do bankovního trezoru?
Podle odborníků je to zbytečné a navíc rizikové. Peníze sice můžete do bankovního sejfu uložit (zakázány jsou třeba zbraně atd.), ale přicházíte o pojištění pohledávek z vkladů. To se vztahuje jen na pohledávky z vkladů, ne na hotovost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.