Takhle vypadá Česko z nebe! ...a satelity neustále sledují i váš dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Takhle vypadá Česko z nebe! ...a satelity neustále sledují i váš dům

Pražský hrad
Pražský hrad (Aha! – Marek Pátek, Martin Pekárek, Martin Přibyl, ČTK, Google, Profimedia.cz)

Zajímá vás, co si to soused staví za vysokou zdí? Chcete se mrknout, jak postupuje stavba dálnice? Dnes už to není žádný problém a vůbec k tomu nepotřebujete špionážní letadla. Celá planeta je neustále snímána a fotografována z vesmíru bezpočtem satelitů, které bez ustání zveřejňují snímky na internetu.

A »oči« satelitních šmíráků se dostanou téměř všude! Stačí najít Česko, zamířit na místo, které vás zajímá, a pohled satelitu přibližovat a přibližovat. Možná vás překvapí, jak vlastně z vesmíru vypadají notoricky známá místa v Česku...

Pražský hrad
Sídlo českých králů i prezidentů bylo postaveno už v 9. století, aby bylo později dostavováno a upravováno až do současné velikosti 570 metrů na délku a 130 metrů na šířku. To z Pražského hradu dělá největší hrad na světě!

Přehrada Orlík
Největší a nejmohutnější vltavská přehrada je vysoká 91 metrů a dlouhá 450 metrů. Vybudovaná byla v letech 1954 – 1961. Nádrž je místy hluboká až 74 metrů. Objem vodní nádrže je 280 milionů kubických metrů. Z orbity vypadá jako rybníček kdesi u vsi.

Temelín
Jaderná elektrárna Temelín leží v Jihočeském kraji, asi 5 km od města Týn nad Vltavou. Nachází se na pozemku o rozloze 143 ha. Chladicí věže, dobře patrné na fotografii, jsou vysoké asi 150 metrů.

Karlštejn
Mohutný středověký hrad vypadá i na obrázcích z orbit majestátně. Stojí asi 30 km jihozápadně od Prahy a založen byl roku 1348 Karlem IV. Je to jeden z nejnavštěvovanějších hradů v republice. Letecké pohledy na tento hrad jsou často součástí reklamních spotů, které představují Českou republiku cizincům.

Strahovský stadion
Podle některých zdrojů je tento stadion o rozměrech 310,5 metru na délku a 202,5 metru na šířku největším stadionem světa. Tomu odpovídá i jeho kapacita 250 000 míst. Dnes slouží jako tréninkové centrum fotbalové Sparty Praha. Menší stadion v blízkosti je fotbalový stadion Evžena Rošického.

Národní muzeum a Václavské náměstí
Národní muzeum bylo založeno v roce 1818 a tvoří dominantu Václavského náměstí, které je 682 m dlouhé a 60 m široké. Je to tradiční místo, kde se konají demonstrace a jiná masová setkání českých obyvatel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.