Hubert zůstal v Česku a čeká na Markétu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hubert zůstal v Česku a čeká na Markétu

Hubert je nejspíš jediným čápem, který se rozhodl u nás zůstat.
Hubert je nejspíš jediným čápem, který se rozhodl u nás zůstat.

HRACHOVEC – Opravdový odvážlivec! Jak jinak taky mluvit o čápovi, který se rozhodl neodletět do teplých krajin, ale přečkat zimu u nás? A Hubert, jak čapímu dobro druhovi říkají ornitologové z Valašska, jen kroutí hlavou.


Jediný čáp, který neodletěl za teplem

..

Asi jediný čáp, který se rozhodl u nás zůstat, je tříletý sameček Hubert, který dal před dlouhou cestou přednost přezimování doma, v Hrachovci na Valašsku. „K tomu, aby zůstal doma, musí čápa vždycky něco přimět,“ vysvětluje ornitolog Miroslav Dvorský. „Může mít špatně zhojené zranění anebo třeba nedostatek podkožního tuku, což mu nedává dostatek sil k enormně dlouhému přeletu,“ upřesnil ornitolog. Jedinému přezimujícímu čápovi tak nezbývá nic jiného než se chystat na českou zimu. Až do chvíle, než pole, řeky, potoky a rybníky přikryje ledová a sněhová vrstva, má ovšem k životu ideální podmínky. Je všežravec, chutnají mu žížaly, ale i hraboši nebo žáby. Na jaře by pak měla zcela neomylně dorazit na komín v Hrachovci družka Markéta, která zimuje v severní Africe.

Kliknutím zvětšete


Autor: (jč)
Foto pro Aha! – Ivan Dostál

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.