Zabitý velvyslanec Žďárek - Uhořel s milenkou v náručí! Manželka přesto dostane odškodnění v milionech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zabitý velvyslanec Žďárek - Uhořel s milenkou v náručí! Manželka přesto dostane odškodnění v milionech

Ivo Žďárek
Ivo Žďárek (ČTK)

ISLÁMÁBÁD – Nové šokující informace o okolnostech smrti českého velvyslance Iva Žďárka (†47), který byl jednou z 53 obětí sobotního teroristického útoku na hotel Marriott v pákistánském Islámábádu! Podle očitého svědka zemřel, když po výbuchu pomáhal lidem z hotelu. A spolu s ním byla v hořícím hotelu i jeho vietnamská milenka!

Nové šokující informace o okolnostech smrti českého velvyslance Iva Žďárka (†47), který byl jednou z 53 obětí sobotního teroristického útoku na hotel Marriott v pákistánském Islámábádu! Podle očitého svědka zemřel, když po výbuchu pomáhal lidem z hotelu. A spolu s ním byla v hořícím hotelu i jeho vietnamská milenka!

Žďárek po výbuchu volal na ambasádu, že je v pořádku. Asi za pět minut se ozval znovu, že potřebuje pomoc. A pak už měl vypnutý telefon... „Přišel o život, když se snažil vytáhnout zraněné lidi z plamenů uvnitř hotelu. Mohl odejít okamžitě po výbuchu, ale zůstal a pomáhal ostatním se svou vietnamskou přítelkyní. Pak oba sami uvízli v ohni,“ řekl Hospodářským novinám pákistánský novinář Hamíd Mir, očitý svědek výbuchu. Záchranáři pak už našli pouze jejich spálená těla.

Český velvyslanec byl podle novináře v době útoku v hotelu na návštěvě u své vietnamské přítelkyně. V Česku měl sice manželku Janu a dva syny, podle některých informací už ale požádal o rozvod. K tomu ale zatím nedošlo, a tak má rodina nyní nárok na odškodnění za jeho smrt. Jak potvrdilo ministerstvo zahraničí, mělo by to být obdobné jako např. v případě smrti českého vojáka v Afghánistánu. Tedy až 2,36 milionu Kč.

Pákistánské úřady včera vydaly prohlášení, že v hotelu Marriott měli osudný večer povečeřet vrcholní představitelé země včetně prezidenta Zardárího. Na poslední chvíli ale změnili plány.

Rakev s ostatky českého velvyslance Iva Žďárka dorazila včera leteckým speciálem na staré ruzyňské letiště po půl deváté večer. Po vynesení rakve zazněla státní hymna. Rozloučit se přišli kromě příbuzných také jeho maminka, která na rakev položila bílou lilii. Soustrast na místě vyjádřil i prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek.

Kolik velvyslanci za svoji práci berou?
  • Základní měsíční plat je kolem 40 000 Kč, další desítky tisíc dostávají na náhradách (záleží přitom zejména na zemi, ve které velvyslanec působí), mají příplatky za odbornou praxi a počet odpracovaných let. Ubytování, auto, ochranku atd. jim platí český stát.
  • Celkový plat je 100 až 200 tisíc Kč měsíčně.
  • Práce velvyslance je velmi prestižní. Je ideální pro vytvoření skvělých kontaktů. Většinou se dává jako »trafika zasloužilým politikům« či úředníkům. Žďárka ten případ nebyl, byl »kariérní« diplomat.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.