Epidemie žloutenky! Prvňáčky čeká očkování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Epidemie žloutenky! Prvňáčky čeká očkování

Očkování proti žloutence není vůbec příjemné
Očkování proti žloutence není vůbec příjemné

PRAHA – Epidemie žloutenky typu A nabírá na síle! Po školách na Mělnicku, Benešovsku, Praze-východ a Nymburku se nově nemoc objevila na čtyřech školách v Praze i na jihu Moravy! Někde už plánují očkování prvňáčků.


> Nemoc je už ve školách v Praze a středních Čechách

..

„Žáci postižení žloutenkou A jsou na dvou základních školách na Praze 6 a 9. Na Praze 10 jsou dvě střední školy, kde jsou rovněž nakažení studenti,“ sdělila pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Středočeský kraj se rozhodl naočkovat proti hepatitidě typu A všechny děti z prvních tříd základních škol, tedy zhruba 5500 žáků. Očkování bude dobrovolné a zdarma. „Můžeme čekat, že se situace bude ještě zhoršovat,“ předpovídá hlavní hygienik Michael Vít.

Jak poznám, že mám žloutenku?

Prvotní příznaky žloutenky typu A mohou zpočátku připomínat chřipku. „Obvykle si nemocní stěžují na únavu, nechutenství, slabost, bolesti zad a břicha, zvrací nebo hubnou a mají teplotu. Zežloutnutí kůže nemusí být vůbec pravidlem. Mohou mít žluté jen bělmo,“ popisuje lékař Jan Kadleček.


Autor: (sts)
Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.