Po beznohém chtěli aby honil zloděje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po beznohém chtěli aby honil zloděje

Ani bez jedné nohy neměl Otakar Svoboda nárok na plný invalidní důchod.
Ani bez jedné nohy neměl Otakar Svoboda nárok na plný invalidní důchod. (Aha! – Martin Pekárek)

STRAŽISKO – Co všechno se musí člověku přihodit, aby mu stát přiznal invalidní důchod? Otakar Svoboda (55) celý život pracoval. Když přišel o levou nohu, odmítl mu posudkový lékař přiznat plný důchod. Prý může dál pracovat jako hlídač ubytovny pro neplatiče.

Před třemi lety se u Otakara Svobody začaly projevovat neduhy typické pro diabetiky. Popraskaly mu cévky v očích a odumřela tkáň v noze. „Nejprve mi zčernaly dva prsty. Doktor tvrdil, že odpadnou samy a bude to dobré. Nakonec mi nohu uřezávali na devětkrát a skončili až u kolene,“ vzpomíná Otakar Svoboda. Kvůli poškozeným očím byl už v té době v částečném invalidním důchodu a předpokládal, že nyní dostane úplný. Ale to se mýlil! „Podle doktorů jsem klidně mohl dál pracovat jako hlídač v ubytovně pro cikány. Vždyť já sotva vstanu o berlích, natož abych je mohl třeba honit po schodech. Navíc na ně ani nevidím,“ vzpomíná Svoboda s povzdechem.

Na plný invalidní důchod dosáhl až ve chvíli, kdy mu praskl přetěžovaný kyčelní kloub. Jenže ani tehdy jeho martýrium neskončilo. „Od srpna 2007 mám zažádáno o kartičku ZTP druhého stupně. Prý mají moc práce a můj případ se dostane k posouzení až příští rok. Co budu dělat do té doby, nikoho nezajímá. Když vidím, jak na místech pro invalidy parkují mercedesy a tuhle kartičku má skoro každý druhý obyvatel domu, co jsem hlídal, je mi smutno,“ dodává Svoboda odevzdaně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.