Případ fanatického tyrana vlastních potomků - »Kristovy« děti se bojí domů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Případ fanatického tyrana vlastních potomků - »Kristovy« děti se bojí domů

Ben Velický, který se v pondělí vrátil do otcovy péče.
Ben Velický, který se v pondělí vrátil do otcovy péče.  (pro Aha! - Klokánek, Josef Koláč)

BRNO – Chlapečci Petr a Ben jsou z ochranné péče v brněnském Klokánku opět doma u svého otce Stanislava Velického, který je podezřelý z jejich týrání. Pro rodinu muže, který sám sebe nazývá Kristem, tím ale zdaleka nic nekončí.

Chlapečci Petr a Ben jsou z ochranné péče v brněnském Klokánku opět doma u svého otce Stanislava Velického, který je podezřelý z jejich týrání. Pro rodinu muže, který sám sebe nazývá Kristem, tím ale zdaleka nic nekončí. Jeho další dvě děti – holčičky Kristýnka (11) a Abigail (9) v Klokánku zůstávají a návratu domů se vzpírají. Kristýna dokonce tolik, že napsala dopis prezidentu republiky...

Soud před časem odebral děti fanaticky pobožnému otci kvůli podezření z týrání. Své čtyři potomky měl trýznit, bít a psychicky terorizovat. Velický je hlavou brněnské sekty Pánova obnova, která své děti vychovává v přísné poslušnosti a víře. Nyní došlo ke zvratu v případu, soud obnovil proces, vynořila se totiž nová závažná obvinění – a nejen otce, ale i matky dětí Moniky Velické.

I přesto krajský soud povolil, aby se chlapci Ben a Petr vrátili domů. Podle ředitelky brněnského klokánku Ditty Pokorné se kluci domů netěšili. „Šli sice dobrovolně, ale třeba Ben se nevzpíral nikdy ničemu. To je docela typické pro některé oběti domácího násilí. Vždycky dělají to, co se od nich žádá,“ vyjádřila obavy o chlapce Pokorná. „Zdá se mi to celé podivné. Jak budou vypovídat kluci, do kterých bude moci potenciální pachatel hučet celou dobu před výslechem?“ ptala se rozhořčeně ředitelka Klokánku, které se nelíbí postupy úřadů.

Jejich otec je ale opačného názoru. „Kluci se celou dobu těšili domů. V Klokánku se jim vůbec nelíbilo,“ vypovídal Velický škvírou ve dveřích domu. Otázkou je, jak se bude případ dál vyvíjet. Holčičky Abigail a Kristýnka zůstávají i nadále v Klokánku, zatím ale jen proto, že u obou byl prokázán černý kašel. Co bude pak a do jaké míry vše ovlivní Kristýnin dopis prezidentu republiky, nikdo neví...

Jak měl Kristus svoje děti týrat
  • Kristýnka: „Bil nás, nadával nám, vyhrožoval, že půjdeme do pekla.“
  • Abigail: „Máma říkala, že když budeme zlobit, ukáže se nám v zrcadle satan, stejně jako jednomu pánovi, který pak shořel.“
  • Kristýnu otec často bil, kvůli úrazům končila v nemocnici, u Abigail se našly stopy po pálení cigaretou.
  • Když dovedla dívky jejich matka Monika do Klokánku, tvrdila, že otec děti sexuálně zneužíval, týral a bil.
  • Hrůzu na děti pouštěla i matka, děsila je pavouky, hady, kteří se jim budou ovíjet kolem těla, že si je odnese ďábel.
  • Otec dívkám na všechno říkal, že pravdu má jen Ježíš a Bůh, děsil je peklem, ve kterém je zaživa sežerou červi.
Co na to prezident?

Dopis, který Kristýna poslala prezidentu republiky, vzbudil velký ohlas a prezidentská kancelář se jím začala zabývat. „Pracovníci Hradu se ihned spojili s kompetentními pracovišti a usilovně se jím zabývají,“ řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Kristýně ani její sestře prozatím odchod z Klokánku nehrozí, ačkoli soudní rozhodnutí je vykonatelné.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.