Opilí řidiči! Krev se musí dát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Opilí řidiči! Krev se musí dát!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Řidič, kterému policie při zkoušce dechu naměří alkohol, si musí povinně nechat odebrat krev nebo poskytnout moč. Odmítnout ze zdravotních důvodů nelze. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, když zamítl stížnost řidiče, který řídil opilý, ale odmítl jít na odběr krve nebo moči.

Řidič, kterému policie při zkoušce dechu naměří alkohol, si musí povinně nechat odebrat krev nebo poskytnout moč. Odmítnout ze zdravotních důvodů nelze. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, když zamítl stížnost řidiče, který řídil opilý, ale odmítl jít na odběr krve nebo moči.

Muž v roce 2005 nadýchal při noční silniční kontrole v Havířově 0,48 promile alkoholu v krvi a nechtěl jít na odběr krve kvůli zdravotním obavám a kvůli nedostatku času odmítl i odběr moči. Následně dostal pokutu ve výši 5000 korun a nesměl čtyři měsíce řídit. Podle Nejvyššího správního soudu ale pozitivní dechová zkouška znamená automaticky povinnost podrobit se lékařskému vyšetření. Soud dále uvedl, že testy provádí lékař a je na něm, aby posoudil případná zdravotní rizika plynoucího z vyšetření.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.