Topolánek bude riskovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Topolánek bude riskovat!

Domluveno! Prezident Václav Klaus včera šéfovi ODS Mirku Topolánkovi slíbil, že ho jmenuje premiérem.
Domluveno! Prezident Václav Klaus včera šéfovi ODS Mirku Topolánkovi slíbil, že ho jmenuje premiérem. (Aha!: Petr NOVOTNÝ)

PRAHA – Mirek Topolánek se rozhodl zariskovat. Šéf ODS totiž jistojistě sestaví novou vládu a bude s ní žádat nově zvolené poslance o důvěru. Společně s lidovci a zelenými už připravují koaliční smlouvu.

● ODS doufá, že přemluví ČSSD
● Klaus povolil vládu i bez »101«

A to i přes to, že nemá potřebnou většinu 101 hlasů. Do té mu totiž jeden hlas chybí. Mirek Topolánek má pro tento krok požehnání od prezidenta Václava Klause. Ten včera uvedl, že Topolánka jmenuje premiérem, i když jeho vláda nebude mít »stojedničku« garantovanou.

Příští týden by se měli sejít odborníci z jednotlivých stran a začít řešit sporné body, aby mohla být podepsána koaliční smlouva. Chybějící hlas prý zatím nehledají. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka by měl Topolánek poskytnout Klausovi záruku 101 hlasů – přesně to totiž kdysi žádal prezident, když se stal premiérem Paroubek. To ale nyní prezident odmítl. „Všechno má svůj čas a fáze,“ uvedl Klaus.

Koaliční smlouva mezi ODS, lidovci a zelenými by měla být podepsána na zasedání Sněmovny, tedy už 27. června. Mirek Topolánek také přiznal, že věří, že ČSSD nakonec koaliční vládu podpoří. Jaká bude cena za tuto podporu, prý ale zatím neví. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach naznačil, že pokud by se stal Paroubek šéfem Sněmovny, bude ČSSD k nové vládě vstřícnější.

Tip Aha!
Topolánek se svou koaliční vládou v Poslanecké sněmovně důvěru nezíská. ČSSD ho totiž za premiéra v žádném případě nechce. Aby byla zachována politická stabilita, dojde nakonec k tzv. Velké koalici mezi ODS a ČSSD. A premiérem se stane současný pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.