Buvol pralesní: 1 hodina učení Jak se postavit poprvé na nohy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Buvol pralesní: 1 hodina učení Jak se postavit poprvé na nohy?

Hurááá, dokázala jsem to.
Hurááá, dokázala jsem to.

DVŮR KRÁLOVÉ – Přímo před zraky návštěvníků se v zoo ve Dvoře Králové narodilo mládě buvola pralesního. Na svět se malá samička drala z matčina těla asi hodinu.


Zhruba po další hodině, kdy ji máma pečlivě očistila a novorozená slečna načerpala síly, se začala stavět na nohy. A nebylo to nic jednoduchého. Přední nožky se rozjížděly, zadeček novorozeně táhl k zemi. Nakonec to ale malá Gita, jak ji ošetřovatelé pojmenovali, dokázala. Teď už zvědavě pobíhá za ostatními. Raději se ale drží v bezpečí u mámy Ghany. Její starší sestru otec Karel málem zabil, když ji krátce po narození shodil do příkopu. Ošetřovatelům se ji podařilo zachránit. „Pralesní buvol je sice menší než kaferský, ale ani on není žádný beránek. Je to poměrně prchlivé a agresivní zvíře,“ říká mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Tato zvířata obývají neprostupné západoafrické deštné lesy. Tomu odpovídá i tvar jejich těla a krátké rohy, aby se mohla prodírat hustým porostem. V něm chodí husím pochodem jedno za druhým. Žijí v menších skupinách. Gita je už 33. buvol pralesní, který se ve Dvoře Králové narodil.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: (vet)
Foto pro Aha! – Jana Myslivečková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.