Padají hvězdy! Něco si přejte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Padají hvězdy! Něco si přejte...

Perseidy
Perseidy (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Romantikové a snílci, dnes vám hvězdy přejí! Pokud se večer zadíváte na letní oblohu, nebudete vědět, co si přát dříve. Na nebi totiž zazáří rekordní množství padajících hvězd neboli meteorů Perseid. Podle astronomů můžeme pozorovat kolem stovky úkazů za hodinu!

Romantikové a snílci, dnes vám hvězdy přejí! Pokud se večer zadíváte na letní oblohu, nebudete vědět, co si přát dříve. Na nebi totiž zazáří rekordní množství padajících hvězd neboli meteorů Perseid. Podle astronomů můžeme pozorovat kolem stovky úkazů za hodinu!

A kde se padající hvězdy vzaly? Světelná stopa na obloze ve skutečnosti není hvězda, ale meteor o velikosti několika milimetrů až centimetrů. „Drobná prachová zrna, která se uvolní z komety, vletí obrovskou rychlostí až šestatřiceti kilometrů za vteřinu do naší atmosféry. Třením o vzduch se rozžhaví a vypaří. Při tom vzplane okolní plyn a vznikne svítící čára, kterou vidíme,“ vysvětlil Jakub Haloda ze Štefánikovy hvězdárny. Podle odborníků budou hvězdy padat až do druhé poloviny srpna, ale bude jich stále méně. Pozorovaní naruší i svit Měsíce, který bude 16. srpna v úplňku.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.