Projevy politiků: Jaké za ně dostali známky? Klaus za 2, Čunek za 5! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Projevy politiků: Jaké za ně dostali známky? Klaus za 2, Čunek za 5!

Václav Klaus je výborný řečník.
Václav Klaus je výborný řečník. (ČTKZdroj: Westminster, Tyden.cz)

PRAHA – Každý z českých politiků má osobitý způsob projevu. Někteří dbají na čistotu jazyka, jiní neváhají sáhnout k ostřejším výrazům. Veřejné projevy 10 politiků, kteří se nejčastěji objevují v médiích, oznámkovala pro server Tyden.cz odborná porota sestavená společností Westminster.

Komise hodnotila, kdo je mistr v užívání spisovného jazyka, kdo nejlepší rétor, či kdo jak ovládá neverbální komunikaci (gesta atd.).

Nejlépe celkově dopadl prezident Václav Klaus: Jeho řeč působí na příjemce pozitivně, je srozumitelná a sdělná. Vytýkáno mu je pouze časté vyjadřování nesouhlasu, které vyznívá arogantně.

Na 2. místě skončil exministr zdravotnictví z ČSSD David Rath: Jeho výstupy jsou zajímavé, vtipkováním a urážkami umí udržet pozornost posluchačů. Je dobrý řečník a mistr v neverbální komunikaci. Třetí je Miroslav Kalousek: Při projevech se tváří, že neumí napočítat do pěti, přesto jsou jeho projevy zajímavé. Své řečnické umění by měl ale lépe prodat.

Předposlední skončil premiér Mirek Topolánek (ODS): Nedokáže zformulovat prostou myšlenku do přehledného celku, který má smysl. Nekonečný proud slov, odboček a vsuvek nelze nazvat souvětím.

A nejhůř dopadl vicepremiér Jiří Čunek (KDU–ČSL): Neosvojil si základní pravidla vystupování na veřejnosti. Jeho projevy bývají často zoufalé.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.