Straka měla zemřít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Straka měla zemřít

„Drž se, buď hodná a nezapomeň na mě,“ loučil se s Křikavkou Karel Nedvěd.
„Drž se, buď hodná a nezapomeň na mě,“ loučil se s Křikavkou Karel Nedvěd. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Boj o záchranu malé straky svedl Karel Nedvěd (67) z pražského Žižkova. Křikavku, jak jí začal říkat podle jejího neustálého křičení, objevila sousedka na chalupě v Podkrkonoší. Ptáče asi při vichřici vypadlo z hnízda a choulilo se mezi poleny.

Vypiplal ji v pražském bytě

Při pohledu na asi týdenní ptáče se rozhodl, že ho zachrání. „Mám kocoury, a tak jsem ji nakrmil z kočičí konzervy a kočičími salámky. Je v nich hovězí maso, což straky jako dravci mohou,“ vzpomíná Karel Nedvěd.

Malá straka se cpala jako nevázaná. Ráno byla čiperná. Jenže zachránce musel do Prahy, a tak ji vzal s sebou do žižkovského činžáku, kde má i dva kocoury. „Bál jsem se, aby ji nezabili, tak jsem ji dal nejdříve na záchod. Jenže to jsme zase museli stále hlídat, aby se neutopila v míse,“ líčí Nedvěd.

Pak přišlo seznámení straky s kocoury. Vyšla z něj vítězně. „Spíše se jí báli a vyhýbali se jí,“ říká zachránce.

Doma měl Křikavku asi čtrnáct dní. „Jak mě uviděla, začala křičet, jako bych byl máma. Nejraději měla, když mi skočila na klín a vzal jsem ji do ruky. Celá se zatetelila a za chvíli spala,“ vypráví Nedvěd.

Křikavku mohl uvěznit v kleci, ale zvolil pro ni svobodu. Odnesl ji do záchranné stanice v Jinonicích, odkud ji vrátí zpět do přírody.

26.7.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.