Dohoda o vině a trestu - Zločinci se vyhnou soudu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dohoda o vině a trestu - Zločinci se vyhnou soudu!

PRAHA – Revoluce v české justici! Pachatelé si budou moci sami navrhovat tresty. Tuto možnost budou mít u trestných činů, jejichž trestní sazba nepřevyšuje pět let.

Revoluce v české justici! Pachatelé si budou moci sami navrhovat tresty. Tuto možnost budou mít u trestných činů, jejichž trestní sazba nepřevyšuje pět let.

Jde tedy převážně o trestné činy způsobené při řízení vozu a o méně závažné trestné činy proti majetku, jako jsou krádeže, zpronevěry a podvody. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) si od toho slibuje, že tím odlehčí práci soudů a ty se budou moci věnovat závažnějším případům. Jeho návrh včera schválila vláda.

A jak to bude v praxi fungovat? Pokud obviněný prohlásí, že se cítí vinen, a se státním zástupcem se shodne na trestu a s poškozeným na způsobu náhrady škody, případ už nebude projednávat soudce v hlavním líčení. Tím se podstatně zkrátí doba projednávání.


Další podrobnosti čtěte už v zítřejším tištěném vydání Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.