Tohle je první český kakadu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je první český kakadu!

Kakadu žlutolícího vypiplali chovatelé v děčínské zoo po dvacetiletém úsilí.
Kakadu žlutolícího vypiplali chovatelé v děčínské zoo po dvacetiletém úsilí. (pro Aha! – Alena Houšková)

DĚČÍN – Váha jen pár gramů, růžové tělíčko, trocha žlutých prachových peříček, podoba pravěké příšerky – tak to je nyní největší chlouba děčínské zoo. Za pár měsíců se z »ošklivého káčátka« vyklube vznešený a krásný papoušek kakadu žlutolící. Je to historicky první mládě, které se v Česku podařilo odchovat.

Váha jen pár gramů, růžové tělíčko, trocha žlutých prachových peříček, podoba pravěké příšerky – tak to je nyní největší chlouba děčínské zoo. Za pár měsíců se z »ošklivého káčátka« vyklube vznešený a krásný papoušek kakadu žlutolící. Je to historicky první mládě, které se v Česku podařilo odchovat.

Na tento úspěch čekala děčínská zoo dvacet let. Příchod malého kakadu na svět nebyl vůbec jednoduchý. Vysedět ho musela samice papouška žako. Krmení se pak ujal s injekční stříkačkou zoolog Roman Řehák. Zprvu dával potravu papouškovi po malých dávkách přímo do volete, dnes už stačí speciální kašovitou směs vstříknout mu do zobáku. „Krmím ho pětkrát denně, v jedné dávce spořádá 20 ml kaše. Z nejhoršího jsem ho už vypiplal,“ říká hrdě zoolog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.