Kdo bude premiér? Paroubek asi šéfem Sněmovny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kdo bude premiér? Paroubek asi šéfem Sněmovny

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.
Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

PRAHA – Včera pokračovala jednání o koaliční vládě, kterou sestavuje šéf ODS Mirek Topolánek. Kromě občanských demokratů si ministerská křesla rozdělí i lidovci a zelení.


● Předseda ČSSD se omluvil za projev
● Lidovci chtějí tři ministry
● Bursík na životní prostředí

Nejtěžším oříškem pro novou vládu ale bude získat důvěru poslanců. K většině v Poslanecké sněmovně jí totiž chybí jeden jediný hlas… Pokud se to nepodaří, budou ve hře další varianty. A tou nejpravděpodobnější je velká koalice ODS a ČSSD. I předseda ČSSD Jiří Paroubek mírní svá útočná povolební prohlášení, omluvil se za svůj sobotní projev a dokonce nevyloučil možnost spolupráce s ODS. Aha! přináší žhavé kandidáty na ministry v obou variantách.

ODS, lidovci a zelení se při koaličních jednáních shodli na rozdělení křesel. Občanští demokraté by jako vítěz voleb měli mít devět ministrů a k tomu post premiéra, lidovci tři a zelení dva. Vicepremiéři budou zřejmě čtyři, Petr Nečas a Vlastimil Tlustý za ODS, Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ).

Kliknutím zvětšeteRozdělení křesel
O přesném rozdělení jednotlivých resortů jednali včera zástupci všech tří stran na schůzce ve Sněmovně. Jasná jsou zatím křesla premiéra pro Mirka Topolánka a ministra financí pro Vlastimila Tlustého. „Chceme i ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu a práce a sociálních věcí,“ řekl Aha! zdroj z ODS . Zelení budou usilovat o dopravu a životní prostředí. Lidovcům zřejmě připadne křeslo ministra obrany, zemědělství a školství. Zrušit by se měla ministerstva pro místní rozvoj a informatiky, která by se přesunula do resortu zemědělství a dopravy. Vzniknout by mělo ministerstvo pro evropské záležitosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu se přejmenuje na hospodářství, resort zemědělství na ministerstvo pro venkov.
Jednání mezi středopravicovými stranami zatím probíhá až nezvykle hladce. Všechny prohlašují, že nemají zásadní problémy s programem ostatních stran. Horší to už bude mít kabinet Mirka Topolánka se získáním důvěry ve Sněmovně, kde trojkoalice nebude mít potřebných 101 hlasů. Tichou podporu při hlasování budou chtít získat »úplatkem« pro ČSSD v podobě křesla předsedy Sněmovny pro Paroubka. To ale sociální demokraté odmítají. Další možností je snaha trojkoalice o přetáhnutí některého z poslanců ČSSD na jejich stranu.

Velká koalice
Ani varianta velké koalice už není tak nemožná jako v minulých dnech. Jiří Paroubek se po včerejší návštěvě na Hradě u prezidenta Václava Klause dokonce omluvil za svůj šokující sobotní projev, ve kterém výsledky voleb přirovnal ke komunistickému puči v roce 1948 a napadl některé novináře, že jsou přisluhovači ODS. Podle mnohých je to první vstřícný krok, který otevírá cestu pro vyjednávání o velké koalici. Paroubek zatím tvrdí, že v současnosti vláda ODS a ČSSD nehrozí. „Já jsem už víckrát řekl, že velkou koalici nechceme v tuto chvíli, ale říkám v tuto chvíli. Třeba v Rakousku se ustavovala vláda několik měsíců, třeba nás to čeká také,“ řekl Paroubek. Sejít se šéfem ODS by se měl dnes. Velké koalici se nebrání ani část ČSSD. „Velká koalice je jednou z variant,“ uvedl i ministr průmyslu Milan Urban. Velmi intenzivně se o ní snaží vyjednávat také někteří občanští demokraté. Podle nich je v případě velké koalice horkým kandidátem na premiéra současný pražský primátor Pavel Bém (ODS). Hovořit o ní měli údajně také Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem na tajné schůzce. Tu však oba popřeli s tím, že si jen telefonovali.


Autor: Tomáš KAČENA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.