Němci obdarovali Paroubka: Dostal řád Rudého kozla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Němci obdarovali Paroubka: Dostal řád Rudého kozla

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek (ČTK)

PRAHA – Němečtí sociální demokraté si šéfa ČSSD Jiřího Paroubka cení. A proto mu v sobotu propůjčili cenu »Der Rote Bock«, v překladu Rudý kozel, Rudá chyba nebo třeba Rudý kotrmelec.

Němečtí sociální demokraté si šéfa ČSSD Jiřího Paroubka cení. A proto mu v sobotu propůjčili cenu »Der Rote Bock«, v překladu Rudý kozel, Rudá chyba nebo třeba Rudý kotrmelec. Ve skutečnosti nese název po jednom z dělnických vůdců SPD v jejích počátcích Wilhelmu Bockovi.

Pro ocenění »za rozvoj sociálně demokratického hnutí ve střední a východní Evropě« si Paroubek zajel do německé Gothy (v ní se v roce 1875 sjednocovací sjezd německé sociální demokracie), jejíž primátor mu je předal. A má vskutku důvod k hrdosti – je totiž prvním nositelem této ceny. Za německou pochvalu poděkoval v němčině a ve svém projevu nezapomněl na oslovení liebe Genossinnen und Genossen, tedy milé soudružky a soudruzi.

Tímto pozdravem vyvolal vášně před několika dny i na webových stránkách ČSSD, kde byl vyvěšen projev ke 40. výročí událostí pražského jara s tímto oslovením. Na upozornění médií ho ale po několika hodinách nechal stáhnout. Čeští sociální demokraté soudružské oslovení ve své historii používali, vzdali se jej ale při znovuzakládání strany v roce 1989 a nahradili pozdravem přítel a přítelkyně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.