Nový hit: Jezte šváby, červy a cvrčky!
BRNO – Švábi po provensálsku, mouční červi v karamelu a chléb plný cvrčků. Na tom všem si včera na půdě brněnské zemědělské univerzity pochutnávali fanoušci jedlého hmyzu.
Ostřílení »hmyzožravci« bez váhání hltali křupavé opražené moučné červy i cvrčky zalité karamelem. Marie Borkovcová, která patří k největší propagátorkám jedlého hmyzu u nás, tvrdí, že brouky a červy se může naučit připravovat každý. Stačí znát několik základních pravidel. Rozhodně prý neplatí, že bychom si mohli na pánvičce připravit švába, kterého jsme chytili doma za kredencem. „Z volně naloveného hmyzu vařit nelze. Nevíte totiž, čím se živil, nebo jestli nemá dokonce nějakou nemoc. Brouky si kupte třeba ve zverimexu. Minimálně týden je doma krmte kvalitními surovinami. Poté jim dejte týden půst, aby se jim vyčistil trávicí trakt,“ vysvětlila Borkovcová a přidala i pár praktických rad. „Šváby je lepší před přípravou trochu zmrazit, jsou pak mnohem méně pohybliví a nehrozí, že se vám rozutečou po kuchyni.“
Autor: (kpi)
Foto Aha! – Martin Pekárek