Přibyl osmý český babybox | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Přibyl osmý český babybox

MLADÁ BOLESLAV – V pořadí už osmý český babybox pro odložené děti v Česku začal včera fungovat v Mladé Boleslavi. Zařízení je umístěno na zdi dětského oddělení Klaudiánovy nemocnice.


„Boleslav je pro umístění babyboxu vhodná, protože zde žije mnoho matek z řad zahraničních dělníků,“ řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa. „Tyto matky jsou tu kvůli výdělku a nechtějí založit rodinu. Pokud však přijdou do jiného stavu, je pro ně toto vhodná alternativa,“ řekl ředitel. Stejný názor má i předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti Ludvík Hess: „Tyto ženy jsou u nás často nelegálně, takže se brání i českým zdravotnickým zařízením,“ řekl.

Jak babybox funguje?

Babyboxy jsou schránky o rozměrech 100 x 60 x 50 centimetrů. Jsou vytápěné na 28 stupňů Celsia a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný personál, zároveň se automaticky odešle SMS zpráva osmi pověřeným osobám. K tomu dojde až s potřebným zpožděním, aby osoba, která dítě odložila, měla možnost anonymně a nepozorovaně odejít. Vybudování jednoho babyboxu přijde zhruba na 250 000 korun.


Autor: (ČTK)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.