Jak prožívali volby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak prožívali volby

PRAHA – Neuvěřitelné drama, počítání desetinek procenta, které postupně nabíhaly při průběžném sčítání volebních výsledků. Nálady se střídaly jako na běžícím pásu.


..

ODS

Nejprve velká radost, bujaré veselí. Předseda Mirek Topolánek už se viděl premiérem. Po štábu v pražském Slovenském domě chodil se skleničkou sektu a s každým si připíjel. Když se ale náskok před ČSSD začal ztenčovat, trochu znervózněl. Kolem půl deváté večer pak z volebního štábu ODS odjel. Vládu se však pokusí sestavit, i když mu ji parlament možná neschválí.

ČSSD

Když Česká televize zveřejnila první odhady volebních výsledků, premiér a šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se zatvářil kysele. Ztrácel osm procent na ODS. Postupně však jeho sebevědomí stoupalo. Také jeho spolustraníci se veselili. Nejlepší náladu měl ministr práce Zdeněk Škromach. Průběžné výsledky nahrávaly také velké koalici s ODS. Otevřeně se o ní mluvilo. Ale jen chvíli…

Zelení

Šampusy, úsměvy, radost. Tak reagovala Strana zelených na to, že se poprvé v historii dostane do Poslanecké sněmovny. Jednání o budoucích koalicích odmítali. „Jsme rádi, že jsme se tam dostali,“ uvedl šéf strany Martin Bursík.

Lidovci

Jednoznačně zklamání. Lidovci jen velmi špatně skrývali, že měli daleko vyšší ambice než konečných 7 procent hlasů. „Úspěch to není,“ přiznal předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

KSČM

Žádné velké oslavy. Když v České televizi v prvním odhadu komunistům voliči přisoudili 12 procent, byli všichni v klidu. „Nic to neznamená, obvykle nám po prvních odhadech hlasy přibudou. V minulých volbách to nakonec bylo o šest procent víc,“ tvrdili komunisté. Tentokrát se ale spletli. Oproti minuklým volbám ztratili 200 000 hlasů. A tak možná přijdou ve straně personální změny!


Autor: (pol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.