Při nehodě o dítě přišla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Při nehodě o dítě přišla

Gabriela se už opět usmívá.
Gabriela se už opět usmívá.

OLOMOUC – Gabriela Bambuchová (30) z Brna-Ivanovic si před rokem naplánovala se sestrou pohodový výlet autem. Prožívala zrovna nejšťastnější období života, byla v osmém měsíci těhotenství a chtěla si je co nejpříjemněji užít.


Gabriela Bambuchová (30) byla v osmém měsíci

Mikrospánek řidiče v protijedoucím autě ale všechno v jediném okamžiku změnil…

„Narazil do nás čelně. Probudila jsem se až po devíti dnech v nemocnici,“ popisuje Gabriela. Následkem zranění přišla o vytoužené miminko, a navíc i o možnost mít další děti.

V nemocnici strávila skoro deset týdnů. Museli jí odoperovat těžce poraněnou dělohu a slezinu, měla komplikovanou zlomeninu pánve, zlámanou pravou nohu i ruku, frakturu lebky s krvácením do mozku. „Při propuštění mi řekli, že to se mnou vypadalo dost beznadějně. Jsem ráda, že jsem se dostala na traumatologii do Olomouce, kde mi zachránili život,“ říká mladá žena, která se dnes do nemocnice vrací.

„Obeslali jsme pacienty s těmi nejtěžšími zraněními, kteří prošli našima rukama. Po skončení léčby už totiž většinou nemají s kým své problémy konzultovat. Rádi bychom jim nabídli pomoc,“ vysvětluje doc. Igor Čižmář, primář traumatologického oddělení FN Olomouc.

Kliknutím zvětšeteGabriela se rozhodla, že do nemocnice přijde. Už jen říct: Děkuju! Boj o život a dlouhotrvající rehabilitace jí úplně převrátily žebříček hodnot. „Hrozně to upevnilo náš vztah s manželem, nezabýváme se zbytečnými starostmi a víc si užíváme života. Bylo těžké se vyrovnat s tím, že už nemůžu mít děti, ale zvládli jsme to. Kliknutím zvětšeteRádi bychom adoptovali nějaké miminko, už jsme i oficiálně zažádali,“ usmívá se Gabriela při pomyšlení na dítě.

Sice má stále zdravotní problémy, ale díky pravidelnému cvičení už chodí bez hole. „Kdo neví, že jsem měla autonehodu, tak to nepozná,“ dodala Gabriela, která se dokonce s řidičem, který nehodu způsobil, setkala. „I přes bolest, kterou jsme s manželem prožili, jsme viníkovi odpustili. I pro něj je těžké smířit se s tím, co se stalo,“ dodává.

Její sestra vyvázla z nehody lépe, v nemocnici strávila s otevřenou zlomeninou nohy a poraněnou rukou jen tři týdny.

Zkuste si práci doktora - Zašijte nemocnému ránu!

OLOMOUC – V unikátním projektu nabízejí doktoři pomoc nejen bývalým pacientům, ale chtějí svoji práci přiblížit i zdravým. Každý, kdo dnes přijde na úrazovou chirurgii ve Fakultní nemocnici Olomouc, si může vyzkoušet práci lékaře traumatologického oddělení. „Příchozí si mimo jiné mohou zkusit na modelech ošetřit zlomeninu a zašít ránu, podívat se do kloubů v lidském těle, ale také například nechat si vyšetřit hustotu kostí pomocí profesionálního přístroje,“ popisuje doc. Igor Čižmář.


Autor: (wer)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.