Počasí k uzoufání! Déšť a ochlazení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Počasí k uzoufání! Déšť a ochlazení

PRAHA – Dny plné sluníčka a tepla? Zapomeňte! Podle Světové meteorologické organizace bude letošní rok studenější, než tomu bylo dříve. Teploty tak letos sice klesnou, podle meteorologů se ale globální oteplování rozhodně nezastaví.


● Letošní rok bude studenější
● Může za to Holčička!

Za upršené a oblačné dny, které nás teď trápí, totiž může klimatický jev La Ni˜na.

Těšili jste se na slunečné jaro, zahrádkaření a výlety do přírody? Máte smůlu! Současnému počasí vládne La Ni˜na neboli Holčička! „Klimatický jev snižuje teplotu Tichého oceánu o půl stupně Celsia, což se projevuje i na světovém klimatu. Důsledky tohoto jevu na vlastní kůži pocítili například Číňané, kteří letos zažili největší sněhové vánice za posledních několik desítek let. V Austrálii zase došlo k záplavám,“ vysvětlil šéf Světové meteorologické organizace Michael Jarraud.

Vliv La Ni˜ni a mírné ochlazení tak bohužel pocítíme až do léta. I když jev způsobuje pokles světových teplot, neznamená to podle odborníků zastavení globálního oteplování. „Když pozorujeme změny klimatu, nemůžeme je odhadovat podle počasí v konkrétní sezoně, je třeba se soustředit na dlouhodobé režimy počasí. Je pravda, že průměrná teplota planety jde stále nahoru,“ popsal Luboš Moravčík z Českého hydrometeorologického ústavu. Letošní rok tak bude sice oproti loňskému roku výrazně chladnější, stále ale budou teploty o 0,4 stupně nad průměrem v letech 1961 až 1990, a až jev La Ni˜na skončí, dočkáme se zřejmě dalších teplotních rekordů.

Bez sluníčka pod deštník

PRAHA – Počasí nás v nejbližších dnech nepotěší. Po většinu dní bude oblačno, čekají nás přeháňky a teploty do 16 stupňů. Více sluníčka si užijeme jen zítra, čeká nás jasná až polojasná obloha. Teploty do šestnácti stupňů Celsia se udrží až do neděle, v pátek ale přijde studená fronta, bude zataženo, hrozí bouřky a přeháňky. Počasí se nezlepší ani v začátku nového týdne. „Od počátku týdne ještě přibude oblačnosti, srážky budou četnější a teploty maximálně patnáct stupňů. Takové počasí vydrží zhruba do konce první květnové dekády. Pak by se mělo oteplit a teploty by mohly vystoupat nad 20 stupňů,“ popsal Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.


Autor: (red)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.