Sára má umělý kloub | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Sára má umělý kloub

Před operací nárůstky omezovaly pohyb kyčelního kloubu. Sára trpěla velkými bolestmi při sebemenším pohybu. Po deseti dnech zbyla Sáře místo bolesti už jen zahojená jizva.
Před operací nárůstky omezovaly pohyb kyčelního kloubu. Sára trpěla velkými bolestmi při sebemenším pohybu. Po deseti dnech zbyla Sáře místo bolesti už jen zahojená jizva. (Aha! – Kateřina Kalibánová, Veterinární klinika Mimoň)

MIMOŇ – Artróza – ochromující peklo. Nesužuje jen lidi, ale i zvířata. Pejsek, trpící ukrutnou bolestí kyčelních kloubů, však na rozdíl od lidí, nemusí čekat na operaci až několik let. Potřebuje jen páníčka, který je ochoten do jeho záchrany investovat desítky tisíc korun.

Za 40 tisíc korun!

Desetiletá fenka německého ovčáka Sára se už nemohla na zadní nohy postavit, natož chodit. Každý den upírala prosebný pohled na svou paničku. Leckterý majitel by trápení psí seniorky ukončil poslední injekcí. Paní Kristýna ale Sáru na radu přátel odvezla na veterinární kliniku v Mimoni.

„Udělali jsme kompletní vyšetření. Celkový zdravotní stav Sáry je dobrý. Nebyl tedy důvod, i když je v pokročilém věku, její život ukončit. Teď už rozhodně kvůli kloubům neumře,“ říká veterinář Zdeněk Vepřek. Jeden kloub již Sáře vyměnil, druhý přijde na řadu zhruba za dva měsíce.

Operace trvala čtyři hodiny. Při ní veterinář opracoval postiženou kyčelní jamku a uřízl hlavici kyčelní kosti, do níž vybrousil tunel pro čep a Sáře sestavil nový kyčelní kloub.

Deset dnů ještě pacientka strávila v péči kliniky. Všechny procedury prý trpělivě snášela. Pokaždé totiž dostala něco dobrého na zub a chuť jí rozhodně nechyběla. „Už třetí den vesele pochodovala a dokonce chtěla poklusávat. Bylo ale nutné ji držet v klidu,“ dodává Vepřek.

Operace jedné nohy přijde paní Kristýnu na 30 tisíc korun, dalších deset zaplatila za předoperační vyšetření. Peněz nelituje. Rozhodující prý byla láska k Sáře a podpora přítele. „Sára je ten nejvyrovnanější pes, kterého jsem kdy poznala. Miluje společnost. Nejhůř mi bylo, když jsme ji tu nechali a odjížděli. Uklidnila jsem se, až když jsem ji viděla při návštěvě po operaci,“ říká Kristýna.

Dva měsíce do příští operace musí Sára vydržet v klidu. „Chodit ven může jen na krátkém vodítku, aby ji vždy někdo přidržoval a nespadla třeba ze schodů. Stejně jako člověk se musí s protézou naučit chodit,“ doporučuje na rozloučenou veterinář.

Další narkóza, kterou bude muset Sára při druhé operaci podstoupit, ji podle Vepřeka díky speciálnímu narkotizačnímu přístroji ani v jejím věku neohrozí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.