Vládní výbor schválil návrh Stehlíkové: Pohlavky dětem? ZAKÁZÁNO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vládní výbor schválil návrh Stehlíkové: Pohlavky dětem? ZAKÁZÁNO!

Vařečka bývá tradičním předmětem k trestání. Tomu ale bude brzy konec.
Vařečka bývá tradičním předmětem k trestání. Tomu ale bude brzy konec. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Už ani pohlavek! Mlácení, fackování nebo ponižování dětí chce rodičům zakázat ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Její návrh včera schválil vládní výbor pro práva dětí. Nepočítá ale s žádným trestem pro rodiče, zákon má být jen výchovný. Zapůsobit na viníky má už jen samotný fakt, že se dostali do rozporu se zákonem.

„Společnost nenechá vztáhnout ruku na dospělého člověka nebo zvíře. K pohlavkování dětí je však tolerantnější,“ vysvětlila Stehlíková, proč s návrhy přichází. „Nejde však o trestání nutné v případě zajištění bezpečnosti dětí – například když hrozí, že dítě neposlechne a vběhne do silnice. Spíše se jedná třeba o pohlavkování, fackování a samozřejmě bití předměty, obvykle to je vařečka nebo třeba vodítko na psa,“ vyjmenovala pro Aha!.

Podle ní je smyslem novely zákona o rodině spíše zdvižený prst než sankce za to trestat rodiče. „Nejde o to, aby se pak začal rodič bát potrestat, ale aby spíše sahal k pozitivní výchově,“ dodala ministryně.

Otázky a odpovědi, které vás budou zajímat

  • Jaké fyzické tresty by měly být postihovány?
    Zákon nebude obsahovat přesné způsoby fyzických trestů, protože jinak by se jeho tvůrci museli zabývat například i silou rány. Tak upřesňovat to ministryně nechce.
  • Jaký hrozí postih rodiči, který dítě bije?
    Už nyní existují zákony, které by uměly rodičetyrana potrestat. Ale to se netýká pohlavků, facek či plácnutí přes ruku. Ty budou pouze společensky nepřijatelné, ale s přímou sankcí za ně nebo s jinými způsoby trestání se nepočítá.
  • Jaký to má tedy smysl?
    Jde spíše o to, aby si lidé zvykali, že nadměrné sahání k fyzickým trestům nebo řešení problému s dětmi jejich ponižováním je protizákonné.
  • A co když bude skutečně ke zbytečnému bití docházet?
    Dá se předpokládat, že to zjistí nebo se to od dětí dozvědí lékaři nebo učitelé ve škole. Pak už to budou moci řešit poradenská centra, která vzniknou. S rodiči tak budou moci mluvit odborníci či psychologové. A taky se tak může v některých případech včas odhalit skutečné týrání.
  • Odkdy by měl zákaz trestů platit?
    Asi za rok se jím budou zabývat poslanci. Do té do bude kromě jiného probíhat kampaň formou veřejných debat po celém Česku.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.