Policisté u dopravních nehod - Kdy nehrozí pokuta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Policisté u dopravních nehod - Kdy nehrozí pokuta?

Řidiči se už nemusí obávat špatného odhadu nehody.
Řidiči se už nemusí obávat špatného odhadu nehody. (: ara)

PRAHA – Úleva pro řidiče! V minulých týdnech vzbudila zděšení dohoda ministra vnitra a pojišťoven, že policie bude vyjíždět k nehodám s minimální škodou na jednom autě sto tisíc korun (dosud je to u škody nad 50 tisíc) – a ten, kdo přivolá policisty i k menším karambolům, jim má zaplatit výjezdné!

Nejčerstvější informace o novém zákoně

Podle ředitele České asociace pojišťoven Tomáše Síkory se ale ministerstvo vnitra zavázalo, že sankce za zbytečnou cestu bude vyžadovat jen v případech, kdy přítomnost policie nebyla nutná zjevně (tzn. když bude škoda třeba 60 000 korun, nic nezaplatíte. Když by ale škoda na autech byla jen 10 000 korun, pokutě se nevyhnete). Dohoda obsahuje i další změny. Pojišťovny by například také měly mít přístup k informacím o trestných bodech svého pojištěnce a na jejich základě mu mohou případně zvýšit povinné ručení.

6 odpovědí na nejčastější otázky

  1. V jakých případech bude povinnost volat policii?
    Jestliže způsobená hmotná škoda na majetku některého z účastníků nehody je zřejmě vyšší než 100 tisíc, došlo ke škodě na zdraví anebo byla poškozena silnice nebo cizí objekt.
  2. Kdo by hradil neodůvodněný výjezd policie?
    Ten, kdo ji zavolá. Anebo ten, kdo pil alkohol, požil drogy nebo odmítl spolupráci.
  3. Jak dokumentovat nehodu, pokud je škoda nižší?
    Je vhodné použít formulář Záznam o dopravní nehodě. Jedná se o celoevropsky využívaný formulář, který slouží k faktickému popsání příčin, průběhu a následků dopravní nehody. Každý účastník si z místa dopravní nehody odveze jednu kopii vyplněného formuláře, který mu slouží jako důkaz k prokázání škody pojišťovně. Ideální je mít písemné svědectví, foto z nehody.
  4. Kde vezmu zmíněný Záznam o dopravní nehodě?
    Ten je třeba mít v autě stále. Vydávají ho pojišťovny automaticky po podepsání povinného ručení.
  5. Pojišťovny chtějí zavést postihy v podobě zvýšení povinného ručení těm, kteří se dvakrát za dva roky dopustí nehody z vlastní nedbalosti. O jaké přestupky jde?
    Vznikneli nehoda například kvůli překročení maximální rychlosti v obci o více než 40 km/h nebo mimo obec o 50 km/h, nebezpečnému předjíždění, otáčení, jízdě v protisměru a couvání, jízdě na červenou, nezastavení na »stopku«, neumožnění chodci přejít po přechodu silnici... Pojišťovny také budou mít přístup k informacím o trestných bodech svého pojištěnce a na jejich základě mu mohou zvýšit povinné ručení.
  6. Pojišťovny hrozí, že budou v některých případech škodu po nehodě vymáhat po viníkovi. Je to pravda?
    Ano. Pojišťovny prosazují, aby mohly vymáhat škodu na řidičích, kteří opakovaně zavinili nehodu hrubým porušením předpisů. To by vám nepomohlo ani povinné ručení či havarijní pojištění, platili byste škodu tak jako tak.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.