Řídil tramvaj a přežil svoji smrt! Nebyl čas, prostě jsem vyskočil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Řídil tramvaj a přežil svoji smrt! Nebyl čas, prostě jsem vyskočil

Jizvy na tváři budou řidiči tramvaje dlouho připomínat tragédii,kterou prožil.
Jizvy na tváři budou řidiči tramvaje dlouho připomínat tragédii,kterou prožil. (: ČTK)

OSTRAVA – Přežil svou smrt. O řidiči tramvaje, do které zřejmě vinou nedbalosti narazil jeho kolega, si záchranáři dlouho mysleli, že je mrtvý. Některá média už dokonce informovala, že se stal čtvrtou obětí tragédie. Záchranáři a hasiči zpočátku netušili, že se mu podařilo z kabiny a později i z vozu dostat ven.

Při pohledu na trosky a plechy namačkané do míst, kde měl sedět, vůbec nepředpokládali, že by řidič mohl žít. Až později se ukázalo, že zůstal naživu.

Nejenže zachránil sám sebe, ale hned po srážce pomáhal vytahovat zraněné z pokroucené tramvaje.

Včera se přišel podívat na místo tragédie, kde se konala rekonstrukce události. Se sklopenou hlavou, čerstvými jizvami, stehy ve tváři a evidentně rozrušený. Nejdříve odmítal hovořit, pak přece jen něco řekl. Ne však své jméno, protože nechce děsit rodinu. „Bylo to strašně rychlé. Nebyl čas na nic,“ vzpomínal na tragické okamžiky během rekonstrukce nehody.

S tramvají jezdí patnáct let. Svěřil se, že když poprvé proti sobě viděl druhou soupravu, řešil jen to, zda dokáže včas zastavit. „Když jsem pochopil, že to neubrzdím, snažil jsem se dostat ven z kabiny,“ řekl.

V okamžiku nehody už stál ve dveřích a náraz ho mrštil na podlahu. Později se mu podařilo vyskočit i z vozu.

„Neměl jsem u sebe mobil. Ten se někam ztratil. Pomoc přivolal jeden z cestujících. Pak jsme se snažili vytahovat další zraněné,“ řekl řidič tramvaje.

Z nemocnice ho propustili v neděli. Na tváři má dvě hluboké jizvy. Přesto i po takto otřesném zážitku předpokládá, že u dopravního podniku zůstane pracovat a znovu usedne do kabiny tramvaje. Mladšího kolegu, který podle všeho kolizi zavinil, v nemocnici ještě nenavštívil. „Pustili mě v neděli a jsem na nemocenské. Nemůžu nikam chodit,“ vysvětlil.

O nedostatečných bezpečnostních opatřeních na jednokolejné trati nechtěl hovořit vůbec. „Řídím se tím, co nařídí dopravní podnik,“ uvedl pouze.

OBĚTI UŽ MAJÍ POMNÍČEK
Na místě tragické srážky už vznikl improvizovaný pomníček. U něj jsou svíčky a plyšové hračky přinesené pro malého Tomáška (†4), který na místě zemřel. Kolizi nepřežil ani devětasedmdesá-tiletý důchodce. Jeho o jedenáct let mladší manželka zraněním podlehla v nemocnici. Desítky dalších cestujících byly zraněny. Řada z nich těžce.

SRÁŽKA TRAMVAJÍ V OSTRAVĚ: Nehodu budou zkoumat půl roku

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.