SRÁŽKA TRAMVAJÍ V OSTRAVĚ: Nehodu budou zkoumat půl roku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

SRÁŽKA TRAMVAJÍ V OSTRAVĚ: Nehodu budou zkoumat půl roku

Potřebná měření dělali na místě srážky pracovníci dopravního podniku.
Potřebná měření dělali na místě srážky pracovníci dopravního podniku. (ČTK)

OSTRAVA – Zhruba půl roku potrvá vyšetřování srážky dvou tramvají v Ostravě. Včera na trať mezi OstravouPorubou a Kyjovicemi, kde v pátek zemřeli tři lidé a desítky dalších byly zraněny, proti sobě opět vyjely dvě soupravy.

Pracovníci drážní inspekce, policie a dopravního podniku totiž provedli rekonstrukci tragické nehody. Snažili se přesně zjistit průběh posledních okamžiků před kolizí. Třeba na jakou vzdálenost se řidiči mohli vidět, jak reagovali a kdy začali brzdit. Podle vyšetřovatele Jaroslava Korneckiho se policie bude zabývat i tím, zda nedošlo k systémové chybě ze strany dopravního podniku, který trať proti selhání lidského faktoru nezabezpečil. „Je toho hodně. Třeba i to, zda by viditelnost na jednokolejné trati nezvýšilo například prořezání stromů a keřů,“ uvedl.

Ekonomický náměstek ředitele Dopravního podniku Ostrava (DPO) František Kořínek sice řekl, že dopravce systémové pochybení nepřipouští, protože provoz na trati byl schválen Drážním úřadem, ale dodal, že zabezpečení mohlo být větší. „Zpracujeme projekt, abychom případné riziko eliminovali k nule,“ řekl.

Provozní náměstek DPO Radoslav Hanzelka dodal, že chybu udělal především řidič, který na tramvaj v protisměru nepočkal a neověřil si, zda je trať volná.

„S řidičem druhé soupravy jsem mluvili jen předběžně, je si vědom, že vina bude na jeho straně,“ dodal Kornecki.

Řídil tramvaj a přežil svoji smrt! Nebyl čas, prostě jsem vyskočil

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.