Unikátní projekt na okraji Prahy: Staví nové město! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Unikátní projekt na okraji Prahy: Staví nové město!

Vizualizace budoucího Západního města.
Vizualizace budoucího Západního města.

PRAHA - Stanice metra, japonská zahrada, park velký jako Václavské náměstí a třeba také centrální náměstí. To vše bude součástí nové pražské čtvrti Západní město, která vzniká prakticky na zelené louce na okraji Prahy.

Stanice metra, japonská zahrada, park velký jako Václavské náměstí a třeba také centrální náměstí. To vše bude součástí nové pražské čtvrti Západní město, která vzniká prakticky na zelené louce na okraji Prahy. V sousedství dálnice na Plzeň a obchodního centra Zličín vyrostou v příštích zhruba patnácti letech bytové komplexy a administrativní centra se srovnatelným počtem obyvatel a velikostí jako je pražské Jižní město.

Tato nová čtvrť však rozhodně nebude podobně šedivě uniformní jako panelákové Jižní Město. Rozdělena má být do víceméně soběstačných celků, které ponesou jména jednotlivých evropských zemí. „Na projektování každé z nich se podíleli jiní architekti,“ vysvětlil snahu o pestrost projektu Jan Kerel z ateliéru AHK Architekti. Podle něj jde o stejně ambiciózní projekt jako jsou nové pařížské čtvrti Bercy a La Defense či londýnská Docklands.

Velikost celého západního města bude až 600 hektarů. Jako první se již letos začne společně s administrativním centrem budovat takzvaná britská čtvrť. V ní mají být zhruba tři stovky bytů. Nejmenší byt zhruba o rozloze 30 metrů čtvereční přijde nového majitele na přibližně dva miliony korun. Největší mají mít rozlohu téměř 200 m2.

Tato první fáze výstavby skončí v roce 2012 a na ploše 14 hektarů se zde investuje zhruba šest miliard korun.

Pak se každý rok bude zahajovat prodej bytů a výstavba dalších bloků (holandského, francouzského, italského, finského, švédského a dalších…) Současně se budou budovat dětská hřiště, síť cyklostezek, speciální hriště pro majitele pejsků, bude tady i vodní nádrž, počítá se s dostatkem restaurací, kaváren i obchodů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.