Lidská mumie: 20 tisíc Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lidská mumie: 20 tisíc Kč!

Na mrtvého Lenina se dodnes stojí před mauzoleem na Rudém náměstí fronty.
Na mrtvého Lenina se dodnes stojí před mauzoleem na Rudém náměstí fronty. (Profimedia a Aha!)

LITOMĚŘICE – Nový trend v pohřebnictví! Těla zesnulých se u nás začínají balzamovat. Tělo mrtvého pak vydrží v neporušeném stavu přinejmenším měsíc.

Těla zesnulých se začínají balzamovat

Balzamování, neboli thanatopraxi, zatím nabízí pouze litoměřická pohřební služba. Jde totiž o náročnou techniku, kterou může provádět jen školený odborník s licencí. „Kurzy pro balzamovače se konají jen v Německu a Velké Británii,“ říká balzamovač Petr Rambousek. Z mrtvého těla se při balzamování odstraní všechny tekutiny a napustí se konzervační látkou.

Pokud to ale máte do Litoměřic daleko, můžete si tuto službu objednat i přes jiné pohřební ústavy. „Thanatopraxi můžeme našim klientům zprostředkovat. Zajistíme převoz do Litoměřic i zpátky,“ tvrdí jednatel brněnské pohřební služby Pavel Cajzl.

K balzamování přistupují pozůstalí především tehdy, když je z nějakého důvodu potřeba odložit pohřeb. „Třeba majíli příbuzné v cizině a chtějí na ně počkat,“ vysvětluje Cajzl. Balzamování se běžně provádí v cizině. Obvyklé je to především v USA, kde nebožtíka vystavují před pohřbem i několik dní.

Pokud Čech zemře za hranicemi a je třeba dopravit jeho tělo do vlasti, hradí balzamování společně s náklady na převoz většina komerčních pojištění.

Ceník

  • NABALZAMOVÁNÍ: 20 000 KČ
  • POHŘEB BEZ OBŘADU: 9500 KČ
  • POHŘEB S KREMACÍ: 20 000 KČ
  • POHŘEB DO ZEMĚ: 30 000 KČ

Mrtvý Lenin se zmenšuje!

PRAHA – Dlouhých 84 let je nabalzamovaná mumie Lenina uložena v mauzoleu na Rudém náměstí v Moskvě. Dostala se tam hned po Leninově smrti (zemřel na arteriosklerózu) v roce 1924. Od té doby se sice scvrkává (místo 162 cm měří tělo ukryté pod deskou už jen 148 cm), jinak je prý ale ve skvělém stavu. Dvakrát týdně tělo prohlížejí čtyři specialisté ve skryté laboratoři a natírají ho speciálními přípravky. Dvakrát ročně pak mumie na dva až tři měsíce ze sarkofágu mizí. Tělo je pak namáčeno ve speciální lázni utajeného složení a vědci kůži centimetr po centimetru prohlížejí. Občas sovětskému vůdci vymění i novou košili a oblek s kravatou.

Co se stalo s tělem?

  • Po Leninově smrti nabalzamovali tělo formalínem, aby »vydrželo« čtyři až pět dnů, specialisté vyhladili z Leninovy tváře i utrpení posledních měsíců.
  • V Německu pak bylo objednáno chladicí zařízení a Lenin byl položen na led. Skleněný sarkofág byl ale neustále zamlžen a vůdce nebyl vidět. Chemik Vorobjov potom přišel s novou metodou konzervace a dva měsíce po Leninově smrti se začalo s balzamováním těla. To trvalo další tři měsíce.
  • Způsob balzamování je dodnes tajen, ale Vorobjov prý aplikoval roztoky aromatických rostlin – po vzoru dávných Egypťanů. Pro zkoušky tekutin dostali vědci k dispozici několik mrtvol.
  • Pro údržbu těla byly v mauzoleu vystavěny laboratoře a strojovny, které slouží dodnes. Od roku 1933 se o Lenina stará 150členný tým vědců.


1.4.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.