Tradici dodrželi, prase zabili
PRAHA – Tradiční veřejná Josefská zabijačka se konala i letos v Praze – Hlubočepích. Stejně jako vloni přilákala desítky zvědavých návštěvníků i náhodných kolemjdoucích, které zvábila čerstvá vůně vepřového.
„Děláme to každý rok a čím více se přijde na porážku podívat lidí, tím lépe,“ řekl Aha! Petr Dvořák, jeden z organizátorů celé akce. „Chceme, aby si lidi a hlavně děti uvědomili, že maso nejsou jen kuřecí prsa v celofánu vyskládaná někde v regálu v supermarketu,“ dodal. A že se bylo na co dívat. Potom, co čuníka zapíchli, očistili a rozbourali, se mohli přítomní podívat, jak se porcuje kýta, míchá krev, vykosťují žebra, připravuje ovar, jitrnice nebo jelita. „Všechno tu pak prodáváme a každý kdo sem přijde má absolutní jistotu, že je všechno čerstvé, právě proto, že mohl přípravu pozorovat,“ dodal Dvořák.