Strašná rána pro zoo: Smrt zamilovaných nosorožců! Byli spolu 27 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Strašná rána pro zoo: Smrt zamilovaných nosorožců! Byli spolu 27 let!

Saša a Dan si byli věrní dlouhých 27 let, zemřeli necelý týden po sobě.
Saša a Dan si byli věrní dlouhých 27 let, zemřeli necelý týden po sobě. (pro Aha! – Zoo Ústí n. Labem)

ÚSTÍ n. LABEM – V zoologické zahradě v Ústí nad Labem zavládl smutek. Poté, co minulou sobotu museli nechat utratit samici vzácného nosorožce tuponosého Sašu, v pátek uhynul nejstarší člen nosoroží skupiny Dan. Ten byl životním partnerem Saši.

V zoologické zahradě v Ústí nad Labem zavládl smutek. Poté, co minulou sobotu museli nechat utratit samici vzácného nosorožce tuponosého Sašu, v pátek uhynul nejstarší člen nosoroží skupiny Dan. Ten byl životním partnerem Saši.

Saša byla utracena minulou sobotu po vleklém onemocnění, které souviselo s jejím pokročilým věkem. „Saša bezesporu patřila k rodinnému stříbru ústecké zoo. Narodila v roce 1967 v jihoafrické rezervaci Umfolozi a do naší zoo byla přivezena na konci roku 1980,“ prohlásil ředitel zoo Tomáš Kraus. Necelý týden poté zemřel i její životní partner, Dan. „Vzhledem k jeho pokročilému věku 42 let se tato smutná událost dala očekávat kdykoli, přesto jsme nečekali, že tento okamžik nastane tak brzy po nemoci a eutanazii Saši,“ uvedla Petra Padalíková, vedoucí zoologického oddělení.

Pitvou a prvními vyšetřeními byl zjištěn přirozený úhyn. Přesná příčina úmrtí nosorožce Dana prozatím známá není, je potřeba počkat na výsledky speciálních testů. „Můžeme konstatovat, že na zhoršení Danova stavu mohl mít vliv stres ze ztráty partnerky, se kterou žil dlouhých 27 let a se kterou zplodil tři potomky,“ řekla Aha! mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová. „Jsme si tedy jistí, že odchod partnera odstartoval značné změny ve skupině,“ dodala Vrabcová. Tuto změnu samozřejmě provází stres a ten mohl být příčinou nějakých problémů, které vyústily ve smrt nosorožce. Přesto, že Dan během života měl k dispozici několik samic, neměl o ně zájem a přednost dával pouze Saše.

Samice nosorožce Saša
Saša se narodila v roce 1967 v jihoafrické rezervaci Umfolozi, v ústecké zoo byla od konce roku 1980. Za svůj život přivedla na svět tři krásná mláďata, čímž zásadním způsobem přispěla k rozvoji chovu svého druhu v zajetí. Saša se dožila 41 let a byla tak jedním z nejstarších nosorožců chovaných ve světových zoologických zahradách. Ve volné přírodě se nosorožci zpravidla dožívají výrazně kratšího věku.

Nosorožec Dan
Narodil se v roce 1966 v jihoafrické rezervaci Umfolozi a do zoo v Ústí byl přivezen na konci roku 1980 ze Zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Dan byl díky svému věku 42 let nejstarším zvířetem v zoologické zahradě. Posledním členem skupiny je samice Zamba, která se narodila v roce 1970. Nezbývá než doufat, že Zamba překoná ztrátu obou členů skupiny a stráví v zoo ještě řadu let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.