Čekalo se na to 35 let! A teď...Vyklubou se krokodýlata... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čekalo se na to 35 let! A teď...Vyklubou se krokodýlata...

Chovatel Martin Smrček odkrývá snůšku.
Chovatel Martin Smrček odkrývá snůšku. (pro Aha! – Zbyněk Špringer)

DVŮR KRÁLOVÉ – Pětatřicet let! Tak dlouho čekala královédvorská zoo na to, až se vzácná krokodýlí madam uráčí a naklade vajíčka do hnízda, a ne všude jinde! „Jako mladá si sice hnízda budovala, ale v tu dobu vejce nesnášela. Později si zas nedělala hnízdo a vejce snesla třeba do vody,“ říká mluvčí zoo Jana Myslivečková s tím, že z vajec nakladených mimo hnízdo se malí krokodýlci nerodí.

Rozum dostala samice krokodýla tomistomy úzkohlavé až o Velikonocích, kdy nakladla dvanáct vajec do hnízda, které si sama vybudovala. Stalo se tak kolem jedné hodiny v noci, hned ráno je ošetřovatelé přemístili do líhně. „Pokud budou oplozena, asi za tři měsíce se vyklubou malí krokodýlkové,“ dodala mluvčí.

Dosud se podařilo v Evropě odchovat pouze jedno mládě ve španělské zoo. Bez pomoci člověka jsou tito plazi, dosahující až pětimetrové délky a žijící na naší planetě už 210 milionů let, odsouzeni k zániku.

27.3.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.