Den Díkuvzdání u vás? Upečte si americkou hostinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 10. prosince 2025

Svátek slaví Julie, zítra Dana

Den Díkuvzdání u vás? Upečte si americkou hostinu

Slavnostní krocan
Slavnostní krocan (Tim Sackton (CC BY-SA 2.0))

Uprostřed podzimu se celá Amerika zastavuje, aby oslavila Den díkuvzdání – neoficiální svátek vděčnosti a gigantické žranice. V Česku sice nemáme volno, ale to neznamená, že si nemůžeme uspořádat vlastní hostinu! Hlavní hvězdou podzimního stolu je krocan (či krůta) plněný voňavou nádivkou.

Čtvrtý čtvrtek v listopadu

Den díkůvzdání (Thanksgiving Day) je jedním z nejvýznamnějších svátků ve Spojených státech a Kanadě, který se tradičně slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu. Letos tento svátek připadá na 27. listopadu a symbolizuje vděčnost za úrodu, hojnost a setkání rodiny a přátel.

Tohle nesmí chybět na stole

Krocan se podává se standardní sestavou příloh, která se sice liší rodinu od rodiny, ale základ je vždy stejný: Nádivka (stuffing), která se obvykle připravuje z chleba, bylinek (šalvěj, tymián), cibule a celeru, a často se peče odděleně. Dále nesmí chybět bramborová kaše (Mashed Potatoes), sladké brambory/batáty (často zapečené s marshmallows) a neskutečně důležitá, lehce nakyslá brusinková omáčka (Cranberry Sauce), která dokonale doplňuje sušší krocaní maso. Slavnostní večeře je završena ikonickým dezertem – dýňovým koláčem (Pumpkin Pie), často doplněným o šlehačku.

Krocan? Krůta?

Pro tradiční slavnostní hostinu, která se v USA pořádá pro desítky příbuzných a přátel, se obvykle volí krocan (s váhou mezi 8 – 18 kg) kvůli jeho obrovské velikosti. Nicméně pokud připravujete menší večeři, je krůta (která váží do 8 kilo) často preferovaná volba. V obou případech platí, že by mělo jít o mladého ptáka, který zaručí křehké maso.

Pečená krůta na způsob Díkuvzdání

1 mladá krůta (cca 3 – 4 kg) 100 g másla (povolné, pokojové teploty) 1 svazek čerstvých bylinek (šalvěj, tymián, rozmarýn) Sůl a čerstvě mletý černý pepř 1 cibule (rozčtvrtit) 1 jablko (rozčtvrtit) 200 – 300 ml kuřecího vývaru

Na tradiční chlebovou nádivku (Stuffing)

300 g staršího bílého pečiva/toustového chleba (nakrájeného na kostky) 100 g másla 1 velká cibule (nasekaná najemno) 3 stonky řapíkatého celeru (nasekané) 100 ml kuřecího vývaru 2 vejce Velká hrst čerstvých bylinek (šalvěj a tymián) Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku Volitelně: 50 g sušených brusinek nebo nasekaných vlašských ořechů

1. Příprava krůty (Den předem)

Krůtu důkladně osušte, zevnitř i zvenčí velkoryse nasolte a opepřete. Většinu bylinkového másla vetřete pod kůži prsou, zbytkem potřete krůtu zvenku. Dutinu volně naplňte cibulí a jablkem. Nechte v lednici nezakrytou přes noc pro křupavou kůrčičku.

2. Příprava a pečení nádivky

Pečivo, osmaženou zeleninu (cibule, celer), bylinky, vejce a vývar smíchejte na nádivku. Důležité: Krůtu naplňte nádivkou jen volně. Většinu nádivky upečte zvlášť v zapékací míse.

3. Pečení krůty

Troubu předehřejte na 180 °C. Krůtu vložte do pekáče (prsní částí nahoru), podlijte vývarem. Pečte zakryté: Prsa krůty volně přikryjte alobalem proti vysušení. Doba pečení: Pečte cca 2,5 – 3,5 hodiny (40–50 min/kg). Během pečení pravidelně přelévejte vypečenou šťávou.

Závěr: Asi 45 minut před koncem sundejte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova. 4. Odpočinek Hotovou krůtu vyjměte z trouby, přikryjte a nechte 20 – 30 minut odpočinout před porcováním.

Přečtěte si
Kesitnarf Satim
27. 11. 2025 • 09:08

Ještě tohle. Jako by nestačil Valentýn a Helloween.
Tak teď budou ovce slavit díkůvzdání. Tradice jen v USA ,s Evropou nemá nic do činění.🤮🤮🤮

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry