Slované nejedli maso, jen kaše, tvrdí vědci!
Překvapivé zjištění přinesl výzkum, který zkoumal jídelníček prvních Slovanů na našem území. Vědci zjistili, že prakticky vůbec nejedli maso. Do jídla ale hojně přidávali med.
„Zjistili jsme, že první Slované v 6. až 7. století, ale i za Velké Moravy konzumovali nejčastěji mléko, proso a med. Lišili se tím od Germánů, kteří preferovali vepřové maso,“ řekl vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Jiří Macháček.
Vědci svá zjištění opírají o analýzy zbytků potravin, které se zachovaly ve střepech hrnců a rozboru uhlíku v lidských kostech. Z nich vyplynulo i to, že nejčastější pochutinou Slovanů byla jáhlová kaše s medem, a to po mnoho generací.
Předci versus Germáni
Podle vědců byly rozdíly mezi oběma etniky nejen ve stravě, ale i v genetice, náboženství, kultuře a způsobu života. „Zatímco Slované jsou spojováni s migrační vlnou, Germáni jsou spojeni s usedlým životem. Zatímco kaše u Slovanů jasně dominovala, Germáni se jí úplně vyhýbali,“ dodal Jiří Macháček.
