Jan Hodač s košíkem ryzce černohlávka: Kavalír z horských smrčin
Kominíček nebo cikánka, tak se lidově říká ryzci černohlávkovi. Plný košík této jedlé houby donesl domů mykolog Jan Hodač z Krušných hor. S úlovkem se pochlubil na sociálních sítích a doporučil jeho sběr.
„Já mu říkám malý kavalír z horských smrčin. Voní a chutná po mandlích, a když ho potkám, vařím ho s oříšky, abych podtrhl jeho chuť,“ říká houbař a mykolog z czechfunghi.cz Jan Hodač. Kominíček roste ve vyšších polohách a výhradně pod smrky. Navíc má rád kyselou půdu. Díky barvě a drobnějším plodnicím je snadno k přehlédnutí.
Pozor na záměnu
Asi nejčastěji je zaměňován za nejedlý druh ryzec datlí. „Ten je o poznání robustnější. Mléko má bílé, pomalu žloutnoucí, při styku s dužninou mírně červenající. Chuť mléka je mírná až slabě nahořklá. Dužnina na řezu slabě červená až rezavá,“ vyjmenoval mykolog Robert Hanzlík.
Jak ho připravit?
Houboví fajnšmekři doporučují si ryzce černohlávka udělat na pánvi s máslem, solí a kmínem. Výborná je houba i v klasickém sladkokyselém nálevu – 600 ml vody, 400 ml 8% octa, 50 g cukru, 2 lžičky soli, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko a černý pepř.
Rostou i hřiby
Pro milovníky klasických hřibů bude dobrou zprávou, že i ty rostou. Tyhle našly Ella (3) a Bára (7) s rodiči na Sokolovsku.

