POZOR! Nové drsné pokuty! Přijdete až o 20 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

POZOR! Nové drsné pokuty! Přijdete až o 20 tisíc!

Hasičák, který budou muset mít majitelé nových domů, stojí nejméně 1000 korun.
Hasičák, který budou muset mít majitelé nových domů, stojí nejméně 1000 korun. (Profimedia.cz)

PRAHA – Peněženky v ohrožení! Úředníci totiž připravili celou řadu nových předpisů, které vás ve finále mohou připravit až o 20 tisíc Kč. Platit budete, když ve svém domě nebudete mít hasičák, když budete rušit sousedy hlukem anebo v opilosti vyvedete něco neslušného!

  • Za příliš hlučný noční večírek
  • Za to, že doma nemáte hasičák

Hlasitý večírek, močení na veřejnosti
Hlasité večírky či svlékání na veřejnosti budou nově trestány až dvacetitisícovou pokutou. V novele zákona o přestupcích to navrhuje ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a jeho záměr už schválila vláda. Drastické zvýšení pokuty, která je nyní 1000 Kč, by se mělo týkat nejen rušení nočního klidu a veřejného pohoršování, ale i neuposlechnutí výzvy policisty či znečišťování veřejného prostranství.

Alkohol za volantem
Připravena je novela silničního zákona. Řidič bude povinen podrobit se kontrole na přítomnost alkoholu v krvi nejen na výzvu policisty, ale i vojenské policie a ošetřujícího lékaře.

Musíte mít doma hasičák
Chcete stavět nový dům nebo přestavovat starý? Počítejte s tím, že od července budete muset mít hasicí přístroj a hlásič požáru. Když to nesplníte a dům vám shoří, můžete ještě k tomu zaplatit pokutu 20 tisíc korun.

Předepsaný je i typ přístroje 34A – dokáže uhasit 34 hořících hraniček pevného materiálu, například dřeva, a stojí zhruba od tisíce korun výš. Požární hlásič stojí od tří set korun výš.

Kolik nás tobude stát
● Za hasičák dáte nejméně tisícovku, za hlásič kouře 300 Kč.
● Hasičák musí každý rok projít kontrolou, což vás přijde až na několik stovek, když technik přijede k vám domů.
● Jednou za tři až pět let musí hasicí přístroj projít zkouškou, ta přijde až na 500 korun.

Koho a jak se změny týkají
● Každý, kdo si po 1. červenci postaví nový dům nebo na základě stavebního povolení přestavuje starší dům, musí mít hasičák. V předsíni bude nutný hlásič kouře a detektor. Minimálně dva budou muset mít i mezonetové byty nebo ty s výměrou nad 150 m2.
● Když budete přestavovat nebo opravovat starší dům (na základě stavebního povolení), musíte mít hasicí přístroj i hlásič.
● Chat a chalup se nová vyhláška netýká.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.