Česká stomatologická komora varuje: Pozor na černé plomby! Mohou ohrozit zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Česká stomatologická komora varuje: Pozor na černé plomby! Mohou ohrozit zdraví!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz, estedent.cz)

PRAHA – V Norsku už bylo zakázáno používání amalgámu při ošetřování zubního kazu, podobný zákaz se chystá ve Švédsku a Dánsku. Čeští zubaři tvrdí, že amalgám je bezpečný. Přesto varují před černými plombami hrazenými pojišťovnami!

V Norsku už bylo zakázáno používání amalgámu při ošetřování zubního kazu, podobný zákaz se chystá ve Švédsku a Dánsku. Čeští zubaři tvrdí, že amalgám je bezpečný. Přesto varují před černými plombami hrazenými pojišťovnami!

„Největším rizikem pro zdraví pacienta je amalgámová výplň z nedózovaného amalgámu hrazená ze zdravotního pojištění,“ uvádí prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Tyto plomby totiž míchá lékař přímo v ordinaci a suroviny na jejich výrobu dávkuje podle oka. „Přípravou s nepřesně odměřovaným množstvím rtuti a amalgámových pilin vzniká nekvalitní výplňový materiál,“ říká Pekárek. Podle něj se při práci s takto namíchaným materiálem uvolňuje přebytečná rtuť, výplně jsou méně trvanlivé a v místě ošetření je vysoké riziko vzniku dalších kazů.

„Východiskem je použití moderního a zdravotními pojišťovnami nehrazeného tzv. dózovaného amalgámu. Ten je do ordinací dodáván v kapslích a pro pacienta je bezpečnější,“ radí Pekárek.
Příplatek se pohybuje v řádech stokorun, obvykle od 500 do 1500 Kč za výplň.

Amalgámové výplně: Nebezpečí pro 5 % lidí!

Bezpečnost zubních výplní pro pacienty testují odborníci ve Výzkumném ústavu stomatologickém v Praze. „Amalgám je bezpečný pro 95 % populace,“ uvádí v rozhovoru pro Aha! doc. MUDr. Jarmila Procházková, CSc.

V čem je amalgám pro zdraví rizikový?
„Uvolňují se malá množství těžkých kovů, hlavně rtuti, což zatěžuje imunitní systém a u citlivých jedinců se mohou vyskytnout zdravotní problémy, například alergická onemocnění, autoimunitní choroby a stavy potlačené imunity, ke kterým dochází např. při léčbě nádorů. Mohou se podílet i na častějším vzniku aftů.“

Mají si nechat lidé amalgámové plomby odstranit?
„Pokud je pacient zdráv, není k tomu důvod.“

Pokud mi zubař najde kaz, mám chtít amalgám, nebo bílou plombu?
„Pacient by si měl podle doporučení zubního lékaře vybrat nejpřijatelnější materiál. Moderní zubní materiály postupem času plně nahradí amalgám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.