Krása, která se dá snís: Do ovoce vykrajovali květy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krása, která se dá snís: Do ovoce vykrajovali květy!

Vykrajování do jablka zvládne i začátečník...
Vykrajování do jablka zvládne i začátečník... (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Drobné kvítky vykrájené na dýni, jablíčka a ředkvičky ve tvarech růžových poupat. To všechno bylo o víkendu k vidění na gastronomickém veletrhu Top Gastro na pražském Výstavišti.

Drobné kvítky vykrájené na dýni, jablíčka a ředkvičky ve tvarech růžových poupat. To všechno bylo o víkendu k vidění na gastronomickém veletrhu Top Gastro na pražském Výstavišti.

Na vykrajování do zeleniny a ovoce existují speciální kurzy. „Než se mi opravdu povedla první růžička z ředkvičky, spotřeboval jsem jich minimálně deset,“ řekl Miloš Skořepa ze společnosti CzechCarving Studio. Většina výtvorů putuje na slavnostní akce a hostiny, největší zájem mají zákazníci o vykrajované vodní melouny. „Ty jsou oblíbené hlavně v létě, kdy je horko,“ směje se Skořepa.

Vytvořit z obyčejného melounu nebo dýně doslova umělecké dílo ale trvá spousty hodin. A tomu je úměrná i cena výrobků. „Velká dýně, na které jsem pracoval přes šest hodin, vyjde asi na 1500 Kč. Pokud by měl ale zákazník zájem o plastické motivy – třeba portréty, může taková dýně stát i 4500 Kč,“ dodal Skořepa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.