Krása, která se dá snís: Do ovoce vykrajovali květy!
PRAHA – Drobné kvítky vykrájené na dýni, jablíčka a ředkvičky ve tvarech růžových poupat. To všechno bylo o víkendu k vidění na gastronomickém veletrhu Top Gastro na pražském Výstavišti.
Drobné kvítky vykrájené na dýni, jablíčka a ředkvičky ve tvarech růžových poupat. To všechno bylo o víkendu k vidění na gastronomickém veletrhu Top Gastro na pražském Výstavišti.
Na vykrajování do zeleniny a ovoce existují speciální kurzy. „Než se mi opravdu povedla první růžička z ředkvičky, spotřeboval jsem jich minimálně deset,“ řekl Miloš Skořepa ze společnosti CzechCarving Studio. Většina výtvorů putuje na slavnostní akce a hostiny, největší zájem mají zákazníci o vykrajované vodní melouny. „Ty jsou oblíbené hlavně v létě, kdy je horko,“ směje se Skořepa.
Vytvořit z obyčejného melounu nebo dýně doslova umělecké dílo ale trvá spousty hodin. A tomu je úměrná i cena výrobků. „Velká dýně, na které jsem pracoval přes šest hodin, vyjde asi na 1500 Kč. Pokud by měl ale zákazník zájem o plastické motivy – třeba portréty, může taková dýně stát i 4500 Kč,“ dodal Skořepa.