Chcete mít zdravé srdce? Pijte denně alkohol! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chcete mít zdravé srdce? Pijte denně alkohol!

Denně sklenička alkoholu neškodí.
Denně sklenička alkoholu neškodí. (: Profimedia.cz)

LONDÝN – Vědci přišli s šokujícím objevem: Každodenní pití alkoholu je zdravé! Ten, kdo pije každý den rozumnou dávku alkoholu, se může vyhnout nemocím srdce.

Vědci přišli s šokujícím objevem: Každodenní pití alkoholu je zdravé! Ten, kdo pije každý den rozumnou dávku alkoholu, se může vyhnout nemocím srdce. Ale pozor! Platí to pouze pro muže...

Britští odborníci zkoumali 50 000 lidí a přišli na to, že u pravidelných pijáků je riziko srdečních nemocí o 41 % nižší než u lidí, kteří pijí jen příležitostně!
V případě žen je tomu ale úplně jinak. Dámy, které pijí alkohol denně, mají naopak o třetinu větší problémy se srdcem než ženy, které pijí jen příležitostně.

Ozdravné účinky má ale jen uměřené pití – u mužů denně dva panáky (případně dvě piva nebo tři deci vína). U žen maximálně panák denně (nebo jedno pivo či dvě deci vína). Nezřízené pití alkoholu vede totiž k rakovině a devastaci jater.

Otázky kolem alkoholu

  • Proč snesou muži více alkoholu než ženy?
    Souvisí to se stavbou těla a strukturou tkání, ta je u žen jiná než u mužů. Tělo mužů má v sobě víc tekutin.
  • Které z nápojů jsou nejnebezpečnější?
    Míchané nápoje. Alkohol v nich není cítit, ale člověk si na něj velmi rychle zvykne. Také se po nich nejvíc tloustne.
  • Co mám udělat, abych se rychle neopil?
    Před plánovaným večírkem se dobře najezte – doporučuje se klobása s kyselým zelím, sýrová mísa s chlebem nebo chléb se sádlem. Když je žaludek naplněn, vniká alkohol do krevního oběhu pomaleji. Během večírku je dobré alkohol prokládat sklenkou vody. Při pití alkoholu ztrácí totiž tělo tekutiny a sodík.
  • Po jakém alkoholu je nejhorší kocovina?
    Po brandy. Následuje červené víno, rum, whisky, bílé víno a gin. Účinky piva nebyly bohužel zkoumány. Kocovina zaručeně přijde, když alkohol mícháte.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.