Dojemný chrtí příběh: Donna vyběhala milion! A měla skončit v moři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dojemný chrtí příběh: Donna vyběhala milion! A měla skončit v moři!

Chrt Donna se svým novým páníčkem Arnoštem Nezmeškalem.
Chrt Donna se svým novým páníčkem Arnoštem Nezmeškalem. (Aha! – Josef Mašek, Arnošt Nezmeškal)

PRAHA – Fenka Donna byla v Irsku šampionkou chrtích závodů. Svému majiteli vydělala více než milion korun. Když se ale její výkonnost zhoršila, chtěl ji bez milosti utratit.

Fenka Donna byla v Irsku šampionkou chrtích závodů. Svému majiteli vydělala více než milion korun. Když se ale její výkonnost zhoršila, chtěl ji bez milosti utratit. Naštěstí se o osudu Donny dozvěděli manželé Nezmeškalovi a chrtí slečnu z Irska vykoupili. Nyní žije v Praze – Libni a je náramně spokojená.

Donnin rodokmen sahá až do roku 1920. V dobách největší slávy vydělávala v přepočtu 200 000 korun měsíčně. Jenže pro většinu chovatelů v Irsku představují psi jen výrobní prostředek. Jen co přestanou vydělávat, čeká takového psa v lepším případě smrtící injekce. V tom horším vysloužilého šampiona bezcitný majitel utopí v moři nebo oběsí.

Donna se naštěstí dostala do českého projektu Adopce chrtů a místo bolestivé smrti ji čekal nový život. „Manželka se dozvěděla o možnosti zachránit vysloužilým chrtím závodníkům život a hned se toho chytla. Šetřila si po padesátikorunách čtyři tisíce na dopravu a povinnou kastraci,“ vypráví Arnošt Nezmeškal.

Ani její dřívější výborné výkony na dráze ji však neochránily, když začala prohrávat. „Pro svoje majitele byla po čtyřech letech odepsaná. Jako by šlo o nějakou věc. Nechápu to!“ vrtí hlavou Donnin nový páníček. „Já jsem se nejdřív trochu bál, že bývalý závodník bude problémový pes. Ale vůbec ne. Je to největší mazel na světě. Nekouše a zbožňuje válení v posteli. Jediné, co mi trochu vadí je, že si oblíbila mojí půlku,“ usměje se a jedním dechem dodá, že teď už by si život bez Donny ani on ani jeho žena neuměli představit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.