Čeká nás zpřísnění hypoték! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Čeká nás zpřísnění hypoték!

Zařídit si vlastní bydlení financované hypotékou už nebude tak jednoduché.
Zařídit si vlastní bydlení financované hypotékou už nebude tak jednoduché.

PRAHA (pol) – Peníze na hypotéku už nezískáte tak snadno jako doposud. Banky totiž budou zpřísňovat podmínky pro jejich získání. Proč?



Banky v USA byly právě při poskytování hypoték příliš benevolentní, a to způsobilo finanční krizi, kterou pociťujeme i v Česku. Banky u nás se proto budou snažit rizikům předejít.

„Zřejmě dojde ke zpřísnění podmínek při poskytování hypoték. Ve hře jsou hypotéky nad osmdesát procent hodnoty zastavené nemovitosti. Budeme asi požadovat vyšší klientovu rezervu,“ řekl Hospodářským novinám Pavel Kühn, zástupce ředitele hypotečního úvěrování České spořitelny. Další banky tvrdí, že zpřísňování poskytování hypoték zatím nechystají. Podle odborníků se tomu ale nedá tak úplně věřit.

Letos na zájemce o hypotéky i ty, co už je mají, čeká další nemilá zpráva – vyšší úroky. Asi 150 tisícům lidí končí fixace úroků a banka jim nabídne vyšší sazby. V některých případech se může měsíční splátka zvýšit i o několik tisíc.

Hypotéka, kterou loni nabízely banky s úrokem kolem 5 %, už teď podražila o půl procenta a příští rok už může být s úrokem 6,5 %. Loni tak stoupla měsíční splátka při hypotéce 1,75 milionu Kč na 20 let o 900 Kč na 11 650 Kč. Letos má být nárůst ještě vyšší, klidně i o více než tisícovku. Navíc bude Topolánkova vláda jednat o zrušení odpočtu úroků z hypotéky. To by nás přišlo na další tisíce.


30.12008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.