Přesně rok po ničivé smršti Kyrill… Je tady další orkán! Máme se znovu bát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Přesně rok po ničivé smršti Kyrill… Je tady další orkán! Máme se znovu bát?

Je to přesně rok, co republiku pustošil orkán Kyrill. Bude se situace opakovat?
Je to přesně rok, co republiku pustošil orkán Kyrill. Bude se situace opakovat? (pro Aha! – Ivan Dostál, ČTK)

PRAHA/ZLÍN – Přesně rok poté, co celou Evropu včetně Česka pustošil orkán Kyrill, varují meteorologové před dalšími extrémy! Silná vichřice měla o víkendu zasáhnout nejprve západní Čechy a pak se přehnat nad zbytkem republiky! Včera se očekávání naplnila, vítr byl ale silnější.

Počasí opravdu blázní –ve Zlíně už kvetou sněženky!

V sobotu už vichr v nárazech dosahoval rychlosti až 133 km/h , tedy síly orkánu, a s nocí stále sílil. Hasiči museli vyjíždět na mnoha místech k popadaným stromům. Na Domažlicku u Klenčí spadl strom přímo na auto cizinecké policie. Ke zranění naštěstí nedošlo. Dnes by měl vítr ještě zesílit, varování platí až do 22 h. Na hřebenech hor může vítr dosáhnout v nárazech až rychlosti 140 km/h.

Leden je stejně jako minulý rok mimořádně teplý. Ani na horách neklesají přes den teploty pod bod mrazu a vlekaři musí zasněžovat sjezdovky uměle. Sníh na hřebenech ale rychle taje. V Jeseníkách kvůli oblevě stále platí třetí lavinový stupeň.

Naproti tomu přímo v centru Zlína vykvetly během včerejška sněženky. A je jich plná zahrádka paní Marie Vavřičkové (71) u jednoho z typických baťovských domků! „Pěstuji kytky půl století, ale nepamatuji, že by někdy sněženky vykvetly tak brzy,“ řekla Aha! udivená zahradnice. Nad botanickou anomálií se pozastavují i experti: „Je skutečně hodně brzy, a navíc teploty byly spíše kolem nuly, je to opravdu překvapení,“ doplnila květinový rébus botanička Lenka Křesadlová.

Připravte se na orkán

● Zabezpečte okna, skleníky a lehčí věci.
● Dávejte si pozor v blízkosti vyšších a starších budov.
● V autě raději zpomalte, náhlý boční náraz větru může učinit vůz neovladatelným.


27.1.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.