Pohřeb zavražděného Honzy (†18) - Přišlo 400 skinů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb zavražděného Honzy (†18) - Přišlo 400 skinů!

S Kučerou se přišlo rozloučit na 400 lidí, většinou maskovaných skinů.
S Kučerou se přišlo rozloučit na 400 lidí, většinou maskovaných skinů. (Aha! – Josef Mašek a ČTK)

PŘÍBRAM – Honza nebyl žádný násilník, zemřel úplně zbytečně. Tak mluvili včera při pohřbu zavražděného skina Jana Kučery (†18) jeho kamarádi a příbuzní. Těch se ve smuteční síni příbramského hřbitova sešlo asi 400.

To Příbram dlouho nezažila. Do města přijelo speciálním vlakem několik stovek skinů, aby se rozloučili se svým kamarádem Honzou Kučerou. Toho minulý pátek pobodal bajonetem jiný extremista, Jiří Fous (20). Honza v neděli i přes rychlý zásah lékařů v nemocnici zemřel.

„Milovali jsme ho a vždy tomu tak bude, naše rodina prožívá obrovskou bolest a ztrátu,“ napsali v prohlášení rodiče zavražděného chlapce Daniela a Jan Kučerovi. Ti si při obřadu, který probíhal zhruba půl hodiny za přihlížení policistů, nepřáli přítomnost médií a objednali si dokonce ozbrojenou ochranku. Samotný obřad, během kterého zazněly i rockové skladby skupiny Metallica či Ozzyho Osbourna, se uskutečnil ve velmi emotivní atmosféře. Nekonečný zástup dlouho kondoloval příbuzným. „Honza byl obyčejný, skromný osmnáctiletý kluk. Měl rád knížky, hudbu, zajímal se o dějiny, jezdil na koncerty, sbíral známky, chodil do posilovny. Nebyl násilník, naopak sám násilí v jakékoli podobě odsuzoval,“ doplnili rodiče. Podle nich patřil jejich syn k tzv. SHARP skinheads, kteří jsou v ostrém protikladu k rasově a fašisticky radikálním směrům.

„Jsem úplně normální kluk. Je mi jedno, s kým se kamarádím. Nedělám rozdíly mezi lidmi podle toho, co poslouchají, jak se oblékají, nebo podle barvy kůže. Dělím lidi podle toho, jak se chovají.“ Tato slova, která o sobě Jan napsal na internetu, připomněli při pohřbu jeho kamarádi s tím, že si Honza za svými postoji stál až do konce.

Přesto byl v Příbrami zavražděn člověkem, který se oblečen do kopie vojenské uniformy Wehrmachtu z 2. světové války a ozbrojen nebezpečnými zbraněmi se bez problémů pohyboval dlouhé měsíce s ostatními členy své skupiny po městě a otevřeně se přitom hlásil k neonacismu. Rodiče proto kritizují i činnost policie. Příbram je totiž i podle místních líhní aktivních neonacistů a nezadržitelně zde roste kriminalita.

26.1.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.