Před stavbou domu si obstarejte prováděcí dokumentaci

Před stavbou domu si obstarejte prováděcí dokumentaci Zdroj: Shutterstock

Když řemeslníci nebudou mít po ruce prováděcí dokumentaci, budou při stavbě improvizovat
Předejděte tepelným mostům už při stavbě domu, pak bude pozdě
Pro novostavbu zvolte  jednovrstvé zdění z cihel
Předokenní žaluzie v létě udržují chládek a v zimě teplo
Akce platí od 1. září 2023
5
Fotogalerie

Na co nesmíte zapomenout při stavbě domu? Ušetříte tím až 250 000 Kč!

Postavit dům není žádná legrace. Málokdo nemá z takové životní etapy hlavu jako pátrací balon. Přirozeně se snažíte, aby šlo všechno dobře, a zároveň u toho nechcete přijít na buben. Dobrá zpráva je, že ušetřit na stavbě domu můžete. A to hodně! Když budete myslet na následující kroky, váš účet se zaraduje.

Tohle není bonus, ale nutnost! 

Říká vám něco prováděcí dokumentace? Jestli ne, tak je to velká chyba! Hodně lidí si ji před stavbou domu neopatří. Řeší jen stavební povolení, protože si myslí, že to bohatě stačí. Mýlí se. 

Co prováděcí dokumentace obsahuje? 

  • podrobný návrh vnitřních instalací
  • podrobnosti o topení
  • podrobnosti o použitých materiálech
  • podrobnosti o postupech stavby 
  • podrobnosti o technologiích 

Když řemeslníci nebudou mít po ruce prováděcí dokumentaci, budou často při stavbě improvizovat. Za chyby, které udělají, zaplatíte klidně i pěti- až sedmimístné cifry,“ říká Eliška Smolová ze společnosti HELUZ. Prováděcí dokumentaci vám sice projektant nenavrhne zadarmo, ale určitě se vám vyplatí. Pokud si ji neobstaráte, hrozí, že zaplatíte za zbytečné chyby, kterým jste mohli předejít. 

Neprotopte v novém domě majlant

Spousta peněz vyletí z oken kvůli tomu, že někde uniká teplo. Na tohle je ale potřeba myslet už během stavby domu. Tepelných mostů se v dokončeném domě těžko zbavíte. 

Plísně se tvoří nejen kvůli tepelným mostům, ale také špatnému odvětrávání a takzvané sendvičové konstrukci. Tu tvoří několik propojených materiálů s různými vlastnostmi. Takové řešení si koleduje o špatnou instalaci, která zhoršuje tepelnou izolaci. A za tuhle chybu zaplatíte pořádný balík! 

Proto zvolte pro novostavbu raději jednovrstvé zdění z cihel. Dokáže si poradit se zvýšenou vlhkostí uvnitř, kterou posílá ven. Díky tomu chráníte svůj dům před útokem plísní. A to všechno se odehrává při zachování výborných tepelně izolačních vlastností. 

TIP: Když si cihly pořídíte od společnosti HELUZ, můžete čerpat výhody z programu na MAX a využít benefity u partnerských firem v hodnotě 250 000 Kč. Akce platí od 1. září 2023.

Jak si doma vytvoříte pohodové klima bez zbytečných útrat? 

Na energiích ušetříte, když si nový dům vybavíte následujícími nezbytnostmi. 

Předokenní žaluzie

V létě úspěšně odráží sluneční paprsky a v zimě udržují v domě teplo. Proto klimatizace a topení nemusí jet naplno. 

U společnosti Isotra můžete mít k předokenním žaluziím řídicí jednotku, ovladače a čidla zdarma. Stačí nakoupit cihelné výrobky u společnosti HELUZ. 

Termostat

Reguluje a udržuje stálou teplotu v místnosti. Tím zabraňuje zbytečnému přetápění nebo podchlazování místnosti. Termostat dostanete zdarma od společnosti Ekoterm, když se zúčastníte programu HELUZ na MAX

Světlo

Sáhněte po LED žárovkách. Šetří energie a mají delší životnost. Při výběru si dejte pozor na správnou barvu světla (kelviny), watty a svítivost (lumeny). Zdarma je získáte od společnosti Houseland. Jde o jeden z benefitů programu HELUZ na MAX, který odstartoval 1. září 2023.

Akce platí od 1. září 2023Akce platí od 1. září 2023 | HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Když se pustíte do stavby svého domu s cihelnými výrobky HELUZ, automaticky získáte přístup k pestré nabídce mnoha dalších součástí potřebných ke stavbě nového domu. 

Například při odběru střechy Bramac získá zákazník žlaby okapového systému zdarma. Společnost KPP třeba nabízí lišty k podlahám zdarma. HELUZ chce poskytnout svým zákazníkům maximální péči. Naše služby nekončí dodáním cihel, naopak nabízíme stavebníkům pomoc i při procesu stavby,“ říká Eliška Smolová z HELUZ. 

Podmínkou pro čerpání výhod HELUZ na MAX je odběr cihelného materiálu na stavbu rodinného domu od firmy HELUZ. Více o akci najdete zde.