Ročně u nás umírají stovky lidí jen proto, že braly léky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ročně u nás umírají stovky lidí jen proto, že braly léky

 (Aha!: Martin PEKÁREK)

PRAHA – Tabletky, kapičky, injekce nebo infúze dokážou zachránit život. Stejné léky ale mohou i vážně poškodit zdraví, a dokonce zabíjet! Vedlejší účinky medikamentů jsou podle lékařů často podceňované.

Ibuprofen způsobuje infarkty, antibiotika vyvolávají alergie!

„Není lék, který by byl účinný a nepřinášel pro pacienty žádná rizika,“ tvrdí lékař Petr Světák s tím, že každý rok u nás umírají stovky lidí na komplikace, které jim způsobilo užívání léků!

Statistika je šokující: z každé stovky lidí, kteří skončí v nemocnici na jednotce intenzivní péče, protože zvracejí krev, jich celých sedmdesát bralo léky proti bolesti! „Většinou si je kupují sami v lékárnách bez předpisu,“ upozorňuje pražský lékař Martin Bognár. „Při každém píchnutí – a teď záměrně bolest zlehčuji – jsme si navykli zajít do lékárny a koupit nějaké prášky. Už ale zapomínáme, že léky mají i vedlejší účinky, které se mohou projevit při jejich dlouhodobém užívání,“ varuje Bognár. Jeho slova potvrzují i statistiky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podle nich léky nejčastěji způsobují alergické reakce, srdeční selhání a krvácení!

„Léky tlumící bolest, jako Brufen, Ibuprofen, Ibalgin, Diklofenak, Voltaren a další, mohou způsobit krvácení do zažívacího traktu v oblasti žaludku. Zároveň podle některých studií zvyšují riziko infarktu až u 30 procent pacientů!“ popisuje výsledky odborných studií lékař Petr Světák. Samozřejmě to ale neznamená, že nemocní se silných bolestmi by měli léky okamžitě vysadit. „Zcela určitě by neměli lidé užívat léky dlouhodobě bez vědomí lékaře,“ dodává Světák.

Antirevmatika:
Takzvaná nesteroidní antirevmatika, která jsou určena k tlumení bolesti, škodí střevům, mohou způsobit vnitřní krvácení a při dlouhodobém užívání i infarkt. Pacientům, kteří užívají léky na zmírňování bolesti a zánětů při artritidě déle než 18 měsíců, hrozí zvýšené riziko infarktu o dvacet až padesát procent!

Antikoncepce:
Léky zvyšují citlivost kůže na sluneční záření. Antikoncepční prostředky s obsahem estrogenu, antibiotika, léky proti bolesti, antidepresiva a některé další léky mohou způsobovat prudkou alergickou reakci. Při užívání léků je proto třeba dávat pozor na sluníčko.

Antibiotika:
Antibiotika mohou způsobovat kožní vyrážky, průjmy, ale i těžké alergie. Pokud jsou podána nesprávně, snižují imunitní schopnosti organismu. Nevhodná léčba antibiotiky vyvolala těžkou alergii na sluneční světlo například u manželky bývalého německého kancléře Hannelore Kohlové. Od té doby mohla z bytu vycházet pouze v noci. Po sedmi letech již své zdravotní problémy neunesla, a spáchala sebevraždu. „Navíc hrozí, že se mikroorganismy, které mají antibiotika ničit, přizpůsobí, a léky přestanou účinkovat,“ varuje lékař Petr Světák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.