Nová zbraň na piráty silnic: Speciální technika a neoznačená auta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nová zbraň na piráty silnic: Speciální technika a neoznačená auta

Jedoucí policejní vůz už řidiči nerozliší, nebude mít žádný nápis.
Jedoucí policejní vůz už řidiči nerozliší, nebude mít žádný nápis. (pro Aha! – rametchm.cz)

PRAHA – Policisté chystají bič na nenapravitelné řidiče. Do boje proti pirátům silnic zapojí speciálně vybavené motocykly, muže zákona s ručními radary i hlídkující neoznačené vozy.

Policisté chystají bič na nenapravitelné řidiče. Do boje proti pirátům silnic zapojí speciálně vybavené motocykly, muže zákona s ručními radary i hlídkující neoznačené vozy.

Policista na motorce zapne kameru a během jízdy nafilmuje všechny přestupky včetně překročení rychlosti.

Záznam pomůže v pátrání po řidiči nebo jako důkaz při udělení pokuty. Vzdálená budoucnost? Celou řadu novinek včetně této chystá dopravní policie podle svého šéfa Martina Červíčka už letos! „Chceme monitorovat dopravu též z vozidel neoznačených znaky policie,“ slíbil v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Policisté sice mohou měřit rychlost z neoznačených aut už dnes, s takovým autem ale stojí na pevně daném místě a nesmějí s ním měřit za jízdy. „Při měření totiž často překročí rychlost sami policisté, a to nebylo až doposud s neoznačeným autem možné,“ říká dopravní expert Stanislav Huml. Řidiči tak často potkávali třeba červené fabie se samolepkou s nápisem »POLICIE« na boku. „Nyní už řidiči policejní vůz od běžného nerozliší,“ pochvaluje si nápad Huml.

Šéf dopraváků Červíček slibuje i další novinky – speciální a pěkně »drsnou« kampaň chce zaměřit především na mladé řidiče. Zhruba čtvrtině mrtvých řidičů totiž nebylo ani 23 let. „Je to pro nás značně riziková skupina. Už minulá kampaň ukazovala nepříjemné záběry a mluvili v ní účastníci tragických nehod, kteří přežili se zraněním, nebo blízcí obětí. Ta další bude podobná,“ tvrdí Červíček.

Největším problémem dopravní policie však zůstává nedostatek lidí. V terénu je zhruba 2000 dopraváků, podle odhadu Stanislava Humla by jich mělo být pět až šest tisíc.


A když se policisté nudí:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.