Řidiči – senioři: Musíte k lékaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Řidiči – senioři: Musíte k lékaři!

 (: Profimedia)

PRAHA – Dosáhli jste věku 60 let, nejste řidičem z povolání, přesto řídíte svůj automobil? Tak musíte vědět: Pakliže nebudete mít od lékaře potvrzený »doklad o zdravotní způsobilosti«, nesmíte řídit auto. Pokud vás bez něj zastaví policisté, mohou vám uložit pokutu do výše 10 tisíc korun, zakázat řízení automobilu až na jeden rok a strhnout pět trestných bodů.

Háček je ovšem jinde: Neexistuje přesný vzor, jak by takový doklad měl vypadat. Zda to má být jednoduchá kartička, nebo papír formátu A4, který vydalo ministerstvo zdravotnictví. „To bylo jen doporučení lékařům, nikoliv nařízení,“ řekl mluvčí instituce Tomáš Cikrt.

Problémem je, že na takovém formuláři musí být uvedeno mnoho údajů, mj. název zdravotnického zařízení, datum narození řidiče, trvalý pobyt, číslo průkazu totožnosti atd.

A vše se na formát malé karty sotva vejde. Vyhláška platí od začátku roku. A podle odborníků z Autoklubu ČR je známo už několik případů, kdy byli řidičisenioři za chybějící osvědčení o způsobilosti jízdy pokutováni. „Zřejmě to ale bylo řešeno jen blokovou pokutou. Jako by si doklad zapomněli doma,“ řekl deníku Právo Václav Špička z Autoklubu.

Na zdravotní prohlídky musejí neprofesionální řidiči v 60, 65, 68 letech a od 70 let každý rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.