Rekordman Petr (57) z Brněnska: 30 let žije s náhradním srdcem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rekordman Petr (57) z Brněnska: 30 let žije s náhradním srdcem

Petr si užívá života. Začal rybařit...
Petr si užívá života. Začal rybařit... (Foto ara)

Už více než polovinu života si užívá doslova navíc. V roce 1992 kráčel pan Petr (57) z Mokré-Horákova u Brna zkratkou přes kopec do blízké cementárny, kde pracoval jako vedoucí posunu, najednou se mu udělalo zle. Žije jen díky tomu, že dostal nové srdce.

„Vrátil jsem se tehdy z vojenského cvičení. Považoval jsem se vždycky za zdravého, a najednou se začal zadýchávat i při cestě do schodů,“ vzpomíná na okamžiky, kdy se mu převrátil život naruby. Vzápětí jej sanitka vezla do brněnské Nemocnice u sv. Anny. Nejprve na plicní, po chvíli se octl v rukou kardiologů. „Zjistili mi zvětšené a těžce oslabené srdce,“ popsal.

Poté ho rok neúspěšně léčili. Díky věku 26 let a dobré kondici se stal jedním z prvních pacientů, jemuž lékaři v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie úspěšně provedli transplantaci srdce. V květnu uplyne 30 let, jež dostal od lékařů i osudu navíc. Petra operovali v pátek třináctého. „A pak že je třináctka nešťastné číslo,“ usmívá se vděčně.

Nádherný okamžik procitnutí

Štěstí měl hned na počátku, na nový orgán od dárce čekal pouhý měsíc. Na probuzení z narkózy vzpomíná dodnes: „Byl jsem celý bolavý, ale bylo to super! Mohl jsem dýchat. Po pár dnech mě museli zavřít na izolaci, protože tělo začalo orgán odmítat, ale pomocí léků se podařilo imunitu zklidnit a já jsem po třech měsících mohl jít domů.“

Víte, že...

...Petr je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce na Moravě a u nás celkově čtvrtým? Pražský IKEM má v péči tři lidi, kteří s cizím srdcem žijí 31, 34 a 35 let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.