PRŮZKUM: Jak Češi zvládají energetickou krizi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PRŮZKUM: Jak Češi zvládají energetickou krizi?

Lidé šetří a dělají samoodečty, díky kterým hned poznají, jestli jejich. opatření funguje.
Lidé šetří a dělají samoodečty, díky kterým hned poznají, jestli jejich. opatření funguje. (profimedia, Shutterstock)

Češi se naučili šetřit s energiemi a především přestali zbytečně plýtvat. I díky tomu mají menší obavy, jak zvládnou energetickou krizi. Ukazuje to průzkum společnosti Ipsos.

Zeptali se pěti tisíc plátců energií loni v červnu a pak i letos v lednu a jednotlivá čísla porovnali. „Češi zvládají krizi lépe, než očekávali. Jak zvládnou ceny energií, se dříve obávalo 38 procent lidí, nyní to bylo už jen 11 procent,“ řekl analytik společnosti Ipsos Michal Straka. Důvodem je fakt, že lidé začali hledat způsob, jak ušetřit. „Dříve se zajímali o to, co je kilowatthodina, nyní už aktivně zjišťují konkrétní opatření, jak snížit spotřebu,“ řekl ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Už 55 procent lidí k nim přistoupilo. Jaká jsou? Nejčastěji vyměnili staré žárovky za úsporné (26 %), nebo udělali stavební úpravy (21 %), případně instalovali tepelné čerpadlo (5 %). Je ale jasné, že mnoho lidí na investice nemá. I tak se dá ale ušetřit. Řada lidí se tak místo koupání sprchuje (43 %), nezakrývá radiátory (38 %), správně si nastavilo lednici (35 %), nebo snižuje teplotu v noci, nebo když není nikdo doma (29 %).

Úspora i za málo peněz

Podle ředitelky energetického rádce TZB-info je mnoho způsobů, jak ušetřit svoji peněženku. „Potenciál, kde ušetřit, je v domě velký. A ani to nemusí stát mnoho peněz. Stačí často nějaká drobnost. Navíc lidé přestali zbytečně plýtvat a díky tomu ušetřili,“ řekla Dagmar Kopačková.

Úvěr je špatná cesta

Energetická krize donutila řadu lidí zajít do banky a vzít si úvěr. „Určitě to ale není dobrá cesta. Mnoho našich klientů si uvědomilo, že díky malým změnám mohou hodně ušetřit,“ řekl David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Lidé často nemají peníze, aby do úsporných opatření investovali. „Jejich cestou jsou opatření, která jsou zdarma, případně mají minimální náklady,“ řekl Šmejkal.

Rádce a kurzy, jak šetřit

Aby lidé věděli, jak ušetřit za energie, vytvořila pro ně už dříve společnost ČEZ rádce v podobě webu www.setrim.cz. Nyní jde ještě dál. „Zdarma pořádáme kurzy, kde se lidé dozvědí konkrétní opatření,“ řekl ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec s tím, že do prvního kurzu »Jak šetřit za vytápění« se přihlásilo už 16 tisíc odběratelů.

Přečtěte si
koliaska
31. 8. 2023 • 15:49

U nás je to překvapivě celkem v pohodě. Elektřina je teď sice dražší, ale zvládáme to. Plyn už doma skoro nepoužíváme. Asi před rokem jsem totiž z http­s://ww­w.lev­nekrb­y.cz/ koupila krbovky a celou zimu jsme topili dřevem. Toho je tady v okolí spousta a je za dobrou cenu, tak proč toho nevyužít že

Lubica258
13. 4. 2023 • 06:16

Já musím zaťukat na dřevo, že mi zvládáme energetickou krizi v pohodě. Cenu elektřiny máme zafixovanou do příštího roku, a to se snad už situace na trhu uklidní. I kdyby ne, tak to pro nás nebude katastrofa. Topíme totiž dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , které mají vysokou účinnost spalování dřeva, takže ho nemusíme spálit tolik, abychom měli doma pořád příjemně.

ja01
19. 3. 2023 • 09:26

Ještě že máme to tzv. globální oteplování. Bez toho by bylo ouzko.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.